ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac
6/2002
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Żywienie noworodków i niemowląt

Małgorzata Łyszkowska

Przew Lek, 2002, 5, 6, 92-95
Data publikacji online: 2003/08/12
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


Najbardziej właściwym sposobem żywienia noworodków i niemowląt jest karmienie naturalne, czyli mlekiem matki. Wyjątkowy skład mleka matki, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, jest jak do tej pory nie do zastąpienia. Obecnie produkowane mleka przeznaczone do żywienia najmłodszych dzieci przypominają coraz bardziej wzorzec, jakim jest mleko kobiece. Jednak białko w nich zawarte jest pochodzenia zwierzęcego, a więc gatunkowo obce człowiekowi. Mleko jest podstawowym pokarmem dla dzieci w pierwszych 5 mies. życia. Dopiero po tym czasie do jadłospisu wprowadzane są produkty pozamleczne.






Wiele pytań budzi problem objętości pokarmu i częstości jego podawania. Nie ma tu sztywnych reguł. Każde dziecko musi być traktowane indywidualnie. Niektóre noworodki wymagają karmienia małymi porcjami ok. 10 razy dziennie, inne są w stanie jednorazowo zjeść większą objętość pokarmu i przez to częstość spożywanych przez nie posiłków wynosi 7 razy/dobę. Noworodek w 1. tyg. po urodzeniu zjada: od ok. 7 razy 10–20 ml pokarmu w pierwszej-trzeciej dobie życia do 7 razy 60–70 ml w siódmej dobie życia. W pierwszym miesiącu życia potrzebuje do pokrycia wszystkich potrzeb ok. 600–700 ml pokarmu/dobę, co dostarcza mu ok. 120 kcal/kg masy ciała/dobę. W kolejnych miesiącach zapotrzebowanie kaloryczne na kg masy ciała zmniejsza się do 100 kcal, a w ostatnich miesiącach okresu niemowlęcego (9.–12. mies.) do ok. 80 kcal. W czasie rozwoju niemowlęcia nie tylko ulega zmianie objętość podawanego pokarmu, ale zmienia się również skład mleka jego matki. Jest to wyraz adaptacji składu mleka do zmieniających się potrzeb i możliwości szybko rosnącego organizmu dziecka.

Podczas karmienia piersią trudne jest ocenianie objętości spożytego przez dziecko pokarmu. Pomocą może tu służyć ważenie dziecka przed i po karmieniu, a przede wszystkim dokładna ocena jego rozwoju fizycznego (przyrostu masy ciała i długości). Przekarmianie dzieci doprowadza jedynie do nadmiernego przyrostu masy ciała, ich gorszego rozwoju ruchowego oraz często uporczywych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: ulewania, wzdęć i bólów brzucha, luźnych stolców.

Niestety, nie wszystkie dzieci mogą być karmione wyłącznie w sposób naturalny. Dla tych, dla których karmienie naturalne jest niewystarczające lub niemożliwe do prowadzenia, przygotowane są tzw. mleka modyfikowane. Producenci dodatkowo...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.