Bieżący numer
Archiwum
O czasopiśmie
Rada naukowa
Recenzenci
Bazy indeksacyjne
Kontakt
Zasady publikacji prac
Opłaty publikacyjne
Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
4/2021
vol. 6 streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy
Żywienie pacjentów po operacji głowy trzustki z powodu choroby nowotworowej
Natalia Ksepka
1
,
Aneta Jachnis
2
Data publikacji online: 2021/12/31
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Wstęp
Pacjenci z nowotworem trzustki odczuwają wiele dolegliwości wpływających na jakość życia i stan odżywienia. Dużym wyzwaniem terapeutycznym staje się utworzenie indywidualnego planu żywieniowego dla chorego. Zalecenia powinny uwzględniać nie tylko zapotrzebowanie pacjenta na składniki pokarmowe czy energię, ale także toczący się stan zapalny, współistniejące dolegliwości czy preferencje smakowe. Istotna jest także dynamika pojawiających się zmian metabolizmu wynikających z przebiegu choroby, jak i stosowanego leczenia. Główne trudności dotyczą niedoborów pokarmowych, zaburzeń wchłaniania i trawienia oraz wahań poziomu glikemii. Celem artykułu był przegląd dostępnych publikacji i zgromadzenie praktycznych wskazówek żywienia w trakcie okresu okołooperacyjnego u chorych z nowotworem głowy trzustki. Przegląd Istnieje wiele czynników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów złośliwych trzustki. Należą do nich głównie: uwarunkowanie genetyczne, przewlekłe zapalenie trzustki czy spożywanie nadmiernej ilości alkoholu. Dolegliwości nie są charakterystyczne i często występują w momencie już zaawansowanej choroby. Jedynym sposobem wyleczenia wciąż pozostaje chirurgia trzustki. Najczęściej stosowanym zabiegiem jest pankreatoduodenektomia wykonywana sposobem Whipple’a. Wnioski Niezbędnym krokiem przed podjęciem terapii żywieniowej jest wykonanie szczegółowej oceny stanu odżywienia pacjenta. Zalecenia dietetyczne powinny mieć charakter zindywidualizowany i obejmować dynamikę zmian dolegliwości oraz zaburzeń odżywienia chorego. Po zabiegu rekomenduje się wczesne żywienie doustne, a żywienie pozajelitowe zalecane jest w przypadku pacjentów niedożywionych lub niemożności przyjmowania żywności dojelitowo przez okres 7-10 dni od operacji. Introduction Patients with pancreatic cancer experience many discomforts that affect the quality of life and nutritional status. It becomes a major therapeutic challenge to create an individualized nutritional plan for the patient. Recommendations should take into account not only the patient's nutritional and energy needs, but also the ongoing inflammation, coexisting conditions or taste preferences. The dynamics of metabolic changes resulting from the course of the disease as well as the applied treatment is also important. The main difficulties are nutritional deficiencies, malabsorption and digestion, and glycemic fluctuations. The aim of this article was to review available publications and to collect practical guidelines for nutrition during the perioperative period in patients with pancreatic head cancer. Review There are many risk factors involved in the pathogenesis of pancreatic malignancies. They mainly include: genetic predisposition, chronic pancreatitis or excessive alcohol consumption. The symptoms are not specific and often appear when the disease is far advanced. The only treatment is a surgery. Whipple pancreatoduodenectomy is the most common surgical treatment for pancreatic head cancer. Conclusions A detailed assessment of the nutritional status of the patient is a necessary step before starting nutritional therapy. Dietary recommendations should be individualized and include the dynamics of changes in ailments and nutritional disorders of the patient. After the procedure, early oral nutrition is recommended. Parenteral nutrition should be used in the case of malnourished patients or when they cannot ingest food enterally for a period of 7-10 days after surgery. słowa kluczowe:
rak trzustki, dieta, pankreatoduodenektomia, żywienie okołooperacyjne |