Insulinooporność u pacjentów z łuszczycą
Autor: Andrzej Kordas
Data: 17.02.2015
Źródło: Journal of the American Academy of Dermatology. Patients with psoriasis are insulin resistant. Mette Gyldenløve, , Heidi Storgaard, Jens J. Holst, Tina Vilsbøll, Filip K. Knop, PhD, Lone Skov, PhD, DMSc DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2015.01.004
Skandynawscy lekarze sugerują, że łuszczyca może być uznawana za stan przedcukrzycowy.
Pacjenci z łuszczycą są bardziej narażeni na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Mimo że dokładne mechanizmy patofizjologiczne nie są w pełni poznane, sugeruje się pewien związek między uogólnionym stanem zapalnym a insulinoopornością. Do tej pory brakowało jednak badań określających wrażliwość na insulinę chorych na łuszczycę.
Celem pracy skandynawskich lekarzy było sprawdzenie, czy u osób z łuszczycą i dobrą tolerancją glukozy występują zaburzenia wrażliwości na insulinę. Postanowiono więc przeprowadzić specjalne testy laboratoryjne wydzielania oraz wrażliwości na insulinę. Do badania zakwalifikowano 16 chorych z umiarkowaną lub ciężką, nieleczoną łuszczycą oraz 16 osób z odpowiednio dobranej grupy kontrolnej. Obie grupy były podobne pod względem wieku, płci, BMI, aktywności fizycznej a także pod względem poziomu glukozy na czczo i hemoglobiny glikowanej. Średni czas trwania łuszczycy wynosił 23+/-3 lata a ocena wg Psoriasis Area and Severity Index wynosiła 12,7 +/-1,4.
Po przeanalizowaniu wyników badań, okazało się, że osoby z łuszczycą charakteryzowały się zmniejszoną wrażliwością na działanie insuliny niż osoby zdrowe. Natomiast nie wykazano, aby między tymi dwiema grupami występowały różnice co do poziomu glikemii, insuliny, C-peptydu ani glukagonu. Autorzy pracy zwracają jednak uwagę, że w zastosowanych testach nie można ocenić endogennej produkcji glukozy. Mimo to wskazują oni, że pacjenci z łuszczycą wykazują większą insulinooporność niż osoby zdrowe z grupy kontrolnej. To zaś sugeruje, że łuszczyca mogłaby być uznawana za stan przedcukrzycowy.
Pełen raport z tego badania można znaleźć na łamach Journal of the American Academy of Dermatology.
Celem pracy skandynawskich lekarzy było sprawdzenie, czy u osób z łuszczycą i dobrą tolerancją glukozy występują zaburzenia wrażliwości na insulinę. Postanowiono więc przeprowadzić specjalne testy laboratoryjne wydzielania oraz wrażliwości na insulinę. Do badania zakwalifikowano 16 chorych z umiarkowaną lub ciężką, nieleczoną łuszczycą oraz 16 osób z odpowiednio dobranej grupy kontrolnej. Obie grupy były podobne pod względem wieku, płci, BMI, aktywności fizycznej a także pod względem poziomu glukozy na czczo i hemoglobiny glikowanej. Średni czas trwania łuszczycy wynosił 23+/-3 lata a ocena wg Psoriasis Area and Severity Index wynosiła 12,7 +/-1,4.
Po przeanalizowaniu wyników badań, okazało się, że osoby z łuszczycą charakteryzowały się zmniejszoną wrażliwością na działanie insuliny niż osoby zdrowe. Natomiast nie wykazano, aby między tymi dwiema grupami występowały różnice co do poziomu glikemii, insuliny, C-peptydu ani glukagonu. Autorzy pracy zwracają jednak uwagę, że w zastosowanych testach nie można ocenić endogennej produkcji glukozy. Mimo to wskazują oni, że pacjenci z łuszczycą wykazują większą insulinooporność niż osoby zdrowe z grupy kontrolnej. To zaś sugeruje, że łuszczyca mogłaby być uznawana za stan przedcukrzycowy.
Pełen raport z tego badania można znaleźć na łamach Journal of the American Academy of Dermatology.