Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jaką dietę lubi skóra – a jakiej nie

Udostępnij:
Kategorie: Trądzik
Działy: Varia Aktualności
Doktor Anne Le Pillouër-Prost, dermatolog z Marsylii przypomina, że skóra jest zwierciadłem zdrowia organizmu. Jak również, że jest dużo produktów, których należy unikać w zwalczaniu np. takich problemów skóry, jak trądzik lub wypryski.
Skóra nie przepada za dietą w skład której wchodzi m.in. kukurydza, pszenica, słodkie przekąski, oleje rafinowane w wysokich temperaturach, przetworzona żywność, alkohol. Specjalista doradza unikać „wszystko, co jest zbyt białe”. Wymienia białą mąkę, cukier, sól, margarynę, bowiem są szkodliwe dla skóry. Jego zdaniem należy także ustrzegać się tzw. kwaśnych pokarmów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową, w tym są wędliny, sery, a zwłaszcza parmezan.

A jaka dieta jest dobra dla skóry? Chcą walczyć z pojawieniem się zmarszczek, dr Nadine Pomarede, autorka książki „Mon cahier beautyfood” podpowiada jedzenie owoców oraz warzyw, ze szczególnym naciskiem na szpinak, brokuły i kapustę. Dopełnieniem jest zielona herbata, tłuste ryby i jaja. – Blasku skórze dodadzą jabłka, mango i czerwone owoce oraz jagody, czarne porzeczki i jeżyny – dodaje.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.