123RF
Kwasy omega-3 mogą pomocne w terapii trądziku
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 16.05.2022
Źródło: Paweł Wernicki/PAP
Tagi: | trądzik, kwasy omega-3 |
Aż u 94 proc. pacjentów z trądzikiem poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w krwinkach był poniżej zalecanego – ogłoszono podczas wiosennego sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV).
Trądzik to choroba skóry, w której wydziela się zbyt dużo łoju. Kanaliki prowadzące do gruczołów łojowych mogą zostać zapchane poprzez nadmiar łoju i zrogowaciały naskórek, co prowadzi do powstania niezapalnych zmian trądzikowych – zaskórników. Łatwo wówczas o stan zapalny tak zmienionej skóry.
Badanie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) „Burden of Skin Diseases” wykazało, że 5,4 proc. dorosłych ankietowanych w 27 krajach europejskich cierpi na trądzik, który powoduje plamy, torbiele i tłustą skórę głównie na twarzy, plecach i klatce piersiowej, co może prowadzić do blizn.
Ekstrapolując te wartości na całą populację tych krajów, otrzymujemy 22 870 000 osób, z których większość to kobiety.
Wiadomo, że trądzikowi sprzyjają stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne zmęczenie, zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry.
Jak ustalili niemieccy specjaliści z Kliniki Dermatologii i Alergologii w Monachium, najistotniejszym czynnikiem w rozwoju trądziku może być niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Badania erytrocytów (czerwonych krwinek) 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem wykazały, że 94 proc. z nich miało poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 poniżej zalecanego (8–11 proc.).
Przeanalizowano również dietę pacjentów. Okazało się że osoby, które twierdziły, że regularnie spożywają rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, a także powstrzymują się od spożycia oleju słonecznikowego, miały wyższy poziom tego kwasu tłuszczowego.
– Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity – mówi dr Anne Gurtler, główna autorka zespołu z Wydziału Dermatologii i Alergologii Uniwersytetu Ludwig-Maximilian w Monachium. – W ramach nowoczesnego podejścia do leczenia klinicyści powinni dostarczać pacjentom informacji o tym, jak wybór diety może wpłynąć na ich diagnozę dermatologiczną, i potencjalnie poprawić wyniki terapeutyczne.
Autorzy badań wezwali klinicystów do pytania o nawyki żywieniowe u pacjentów z trądzikiem podczas omawiania diagnozy i leczenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i obniżają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), głównego hormonu wywołującego trądzik.
W badaniu pacjenci z poziomem omega-3 niższym niż 8 proc. wykazywali wyższy poziom IGF-1 w porównaniu z pacjentami bez deficytu tego składnika odżywczego. W grupie z ciężkim deficytem (poniżej 4 proc.) poziom wywołującego trądzik IGF-1 był jeszcze wyższy.
Kwasy omega-3 zawierają na przykład rośliny strączkowe, glony, orzechy, nasiona oraz ryby niehodowlane, takie jak dziki łosoś i sardynki.
Paweł Wernicki
Badanie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) „Burden of Skin Diseases” wykazało, że 5,4 proc. dorosłych ankietowanych w 27 krajach europejskich cierpi na trądzik, który powoduje plamy, torbiele i tłustą skórę głównie na twarzy, plecach i klatce piersiowej, co może prowadzić do blizn.
Ekstrapolując te wartości na całą populację tych krajów, otrzymujemy 22 870 000 osób, z których większość to kobiety.
Wiadomo, że trądzikowi sprzyjają stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne zmęczenie, zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry.
Jak ustalili niemieccy specjaliści z Kliniki Dermatologii i Alergologii w Monachium, najistotniejszym czynnikiem w rozwoju trądziku może być niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Badania erytrocytów (czerwonych krwinek) 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem wykazały, że 94 proc. z nich miało poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 poniżej zalecanego (8–11 proc.).
Przeanalizowano również dietę pacjentów. Okazało się że osoby, które twierdziły, że regularnie spożywają rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, a także powstrzymują się od spożycia oleju słonecznikowego, miały wyższy poziom tego kwasu tłuszczowego.
– Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity – mówi dr Anne Gurtler, główna autorka zespołu z Wydziału Dermatologii i Alergologii Uniwersytetu Ludwig-Maximilian w Monachium. – W ramach nowoczesnego podejścia do leczenia klinicyści powinni dostarczać pacjentom informacji o tym, jak wybór diety może wpłynąć na ich diagnozę dermatologiczną, i potencjalnie poprawić wyniki terapeutyczne.
Autorzy badań wezwali klinicystów do pytania o nawyki żywieniowe u pacjentów z trądzikiem podczas omawiania diagnozy i leczenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i obniżają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), głównego hormonu wywołującego trądzik.
W badaniu pacjenci z poziomem omega-3 niższym niż 8 proc. wykazywali wyższy poziom IGF-1 w porównaniu z pacjentami bez deficytu tego składnika odżywczego. W grupie z ciężkim deficytem (poniżej 4 proc.) poziom wywołującego trądzik IGF-1 był jeszcze wyższy.
Kwasy omega-3 zawierają na przykład rośliny strączkowe, glony, orzechy, nasiona oraz ryby niehodowlane, takie jak dziki łosoś i sardynki.
Paweł Wernicki