Nadmierne stężenie sodu w diecie pogarsza przebieg AZS
Tagi: | sód, atopowe zapalenie skóry, AZS |
Dieta w niebagatelny sposób wpływa na nasze zdrowie. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe skutkują zwiększonym ryzykiem wielu chorób, a jak wynika z najnowszej publikacji z „The JAMA Dermatology”, nadmierne spożycie soli zaostrza przebieg atopowego zapalenia skóry.
Związek diety z atopowym zapaleniem skóry pozostaje słabo poznany, a szkoda - znajomość takiej zależności z pewnością pomogłoby nie tylko w wyjaśnieniu niejednorodności przebiegu choroby, ale i byłoby cennym uzupełnieniem leczenia. Jedną z substancji, która jest obecna niemal we wszystkich potrawach - w różnych ilościach, lecz w popularnych fast-foodach czy żywności wysoko przetworzonej szczególnie - jest chlorek sodu. I właśnie ta wszędobylska sól kuchenna została wzięta na tapet w omawianej pracy.
Zespół amerykańskich naukowców z University of California przeprowadził analizę danych aż 215 832 dorosłych osób w wieku 37-73 lat pochodzących z rejestru UK Biobank w celu ustalenia związku między wydalaniem sodu w moczu (przy uwzględnieniu czynników takich jak obecność lub brak nadciśnienia tętniczego, wiek, wskaźnik masy ciała, stężenie sodu, potasu i kreatyniny w surowicy) a ryzykiem atopowego zapalenia skóry lub jej nasilenia.
Średnie szacowane 24-godzinne wydalanie sodu w moczu wyniosło 3,01 g na dobę; u 5 proc. osób rozpoznano atopowe zapalenie skóry. Zespół badawczy obliczył, że zwiększenie szacunkowego wydalania sodu z moczem o 1 g dziennie było związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia AZS o 11 proc, a także zwiększonym prawdopodobieństwem aktywnej postaci choroby (również o 11 proc.) oraz o 11 proc. większą szansą na zwiększenie nasilenia choroby w przypadku jej obecności. W populacji walidacyjnej składającej się z 13 014 uczestników badania National Health and Nutrition Examination Survey stwierdzono, że spożycie sodu wyższe o 1 g dziennie wiązało się z 22 proc. większym ryzykiem wystąpienia aktywnej postaci AZS.
Powyższe odkrycia sugerują, że ograniczenie spożycia sodu w diecie jest prostą, opłacalną i obarczoną niskim ryzykiem interwencją poprawiającą przebieg oraz zmniejszającą ryzyko atopowego zapalenia skóry; jest to kolejny argument na to, że bogata w sól żywność (wspomnianego wyżej rodzaju) nie jest korzystnym sposobem żywienia.