Prof. Waldemar Placek o diecie w łuszczycy i trądziku
Autor: Kamila Gębska
Data: 05.01.2017
Źródło: KG
O związku diety z tymi jednostkami chorobowymi, jakie produkty nasilają lub też zmniejszają objawy trądziku i łuszczycy oraz o faktach i mitach na temat trądziku – mówi prof. Waldemar Placek, kierownik Katedry i Kliniki Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
W patogenezie trądziku istotną rolę odgrywa insulinopodobny czynnik wzrostu 1, który może być stymulowany, bądź też hamowany przez odpowiednie składowe diety.
Kuchnie w różnych krajach wpływają na to, że trądzik występuje częściej, a w innych rzadko. Okazało się, iż dieta śródziemnomorska wspomaga leczenie łuszczycy. Natomiast mleko słodkie, a szczególnie przetworzone UHT bardzo nasila trądzik. Jogurty już nie, ponieważ jest w nich laktoferyna, która zmniejsza jego nasilenie.
Z ostatnich publikacji wynika, że czekolada nie nasila trądziku, a powszechnie uważa się, że jest odwrotnie. Trądzik nasilają m.in. fast-foody, ponieważ wpływają na insulinopodobny czynnik wzrostu.
Rozmowa z prof. Waldemarem Plackiem do obejrzenia poniżej:
Kuchnie w różnych krajach wpływają na to, że trądzik występuje częściej, a w innych rzadko. Okazało się, iż dieta śródziemnomorska wspomaga leczenie łuszczycy. Natomiast mleko słodkie, a szczególnie przetworzone UHT bardzo nasila trądzik. Jogurty już nie, ponieważ jest w nich laktoferyna, która zmniejsza jego nasilenie.
Z ostatnich publikacji wynika, że czekolada nie nasila trądziku, a powszechnie uważa się, że jest odwrotnie. Trądzik nasilają m.in. fast-foody, ponieważ wpływają na insulinopodobny czynnik wzrostu.
Rozmowa z prof. Waldemarem Plackiem do obejrzenia poniżej: