Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na ciśnienie krwi, poziom lipidów i glukozy
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 04.08.2014
Źródło: Doménech M. et al.: Mediterranean Diet Reduces 24-Hour Ambulatory BloodPressure, Blood Glucose, and Lipids. One-Year Randomized, Clinical Trial . Hypertension. 2014;64:69-76
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Zdrowy styl życia jest istotnym elementem strategii redukcji nadciśnienia. Ustalenie zmiany diety, która wspomoże redukcję masy ciała, zmniejszenie spożycia sodu oraz zwiększenie spożycia potasu, ograniczenie nadmiernego spożycia alkoholu , zastosowanie diet typu DASH to klasyczne wzorce postępowania niefarmokologicznego.
Badanie (PREDIMED) wykazało korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej (MedDiets), uzupełnionej oliwą z oliwek Extravirgin lub orzechami, na zmniejszenie częstości występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, zwłaszcza udaru mózgu, w porównaniu z grupą kontrolną. Mechanizmy ochrony sercowo-naczyniowej przy zastosowaniu diety śródziemnomorskiej pozostają dotąd niejasne. Hiszpańscy badacze oceniali wpływ rocznego stosowania diety śródziemnomorskiej (MedDiets) na 24-godzinny profil ciśnienia tętniczego (BP), poziom glukozy i lipidów . Uczestnicy badania stosowali dietę śródziemnomorską ad libitum. Pacjentom nie radzono zwiększenia aktywności fizycznej lub zmniejszenia spożycia sodu. Zakwalifikowano 235 osób (56,5% kobiet, średnia wieku 66,5 lat) z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym (85,4% badanych z nadciśnieniem tętniczym). Zaobserwowano spadek ciśnienia skurczowego o 2,3 mm Hg (95% przedział ufności [CI], -4,0 do -0,5) i 2,6 mm Hg (95% CI: -4,3 do -0,9) odpowiednio w grupie MedDiets z oliwą z oliwek i MedDiets z orzechami, w porównaniu do 1,7 mm Hg (95% CI, - 0,1 do 3,5) w grupie kontrolnej (P <0,001). Obserwowano również odpowiednie zmiany średniego ciśnienia rozkurczowego: -1,2 (95% CI, -2,2 do -0,2), -1,2 (95% CI, -2,2 do -0,2), i -0,7 (95% CI -0,4 do 1,7) mm Hg (p = 0,017). BP zarówno w przedziale dziennym, jak i nocnym kształtowało się w podobny sposób. Poziom glukozy we krwi na czczo spadł o 6,1, 4,6 i 3,5 mg / dl (p = 0,016), odpowiednio w grupach- MedDiets z oliwą z oliwek, MedDiets z orzechami i grupie kontrolnej. Odpowiednio we wszystkich grupach stężenie cholesterolu całkowitego spadło o 11.3, 13.6, i 4.4 mg / dl (P = 0,043). Podsumowując, u osób wysokiego ryzyka, w większości leczonych z powodu nadciśnienia, MedDiets z dodatkiem oliwy z oliwek Extravirgin lub orzechów zredukowało BP w 24-godzinnej ambulatoryjnej ocenie ciśnienia krwi, podobnie stężenie całkowitego cholesterolu i glukozy na czczo.