123RF
Podaż i źródła białka w diecie a cukrzyca typu 2
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 09.08.2022
Źródło: https://diabetesjournals.org/care/article/45/8/1742/147100/Dietary-Protein-Sources-Mediating-Biomarkers-and
Styl życia, w tym dieta, wywierają ogromny wpływ na zdrowie. W tym kontekście istotne są dane naukowe wskazujące, jakie zachowania można uznać za prozdrowotne. Jedna z takich wskazówek ukazała się na łamach „Diabetes Care”.
Cukrzyca typu 2 to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Do jej wystąpienia predysponuje nadmierna masa ciała, w dużej mierze związana z nieodpowiednim stylem życia, w tym niezbilansowaną, niepełnowartościową dietą, w której proporcje poszczególnych składników odżywczych są zaburzone.
Brytyjscy naukowcy wzięli na tapet związek między podażą białka w diecie a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Korzystając z dwóch dużych baz (Women’s Health Initiative, WHI, 108 681 osób jako grupa docelowa, oraz UK Biobank, 34 616 osób jako grupa weryfikująca), przeprowadzono analizy oparte na danych 143 297 osób. W pierwszej z nich okres obserwacji obejmował ok. 16, a w drugiej ok. 12 lat. Obie populacje podzielono na pięć podgrup w zależności od podaży białka pokarmowego (kwintyle). Na tej podstawie oszacowano ryzyko.
Spośród 12 źródeł białka spożycie czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, drobiu, jaj i owoców morza o niskiej zawartości n-3 wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. U uczestników z najwyższego kwintyla w porównaniu z najniższym kwintylem spożycia tych źródeł białka ryzyko wzrastało o 15 proc. dla czerwonego mięsa, 14 proc. dla mięsa przetworzonego, 9 proc. dla drobiu, 21 proc. dla jaj i 12 proc. dla owoców morza o niskiej zawartości n-3.
Spożycie produktów pełnoziarnistych i orzechów było natomiast odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zachorowania na cukrzycę, które spadało odpowiednio o 16 proc. i 10 proc.
Powyższe zależności potwierdzono w analizie danych populacji z UK Biobank. Co ważne, zależności uległy istotnemu osłabieniu po dodatkowej korekcie o BMI.
Dodatkowo wykazano, że zastąpienie zaledwie 5 proc. energii z białka zwierzęcego energią z białka roślinnego wiązało się z aż 21-procentowym spadkiem ryzyka zachorowania. Warto zatem przede wszystkim edukować, szczególnie osoby z grup ryzyka, by dzięki zmianie stylu życia (w tym diety) uniknęły zachorowania.
Opracowanie lek. Damian Matusiak
Brytyjscy naukowcy wzięli na tapet związek między podażą białka w diecie a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Korzystając z dwóch dużych baz (Women’s Health Initiative, WHI, 108 681 osób jako grupa docelowa, oraz UK Biobank, 34 616 osób jako grupa weryfikująca), przeprowadzono analizy oparte na danych 143 297 osób. W pierwszej z nich okres obserwacji obejmował ok. 16, a w drugiej ok. 12 lat. Obie populacje podzielono na pięć podgrup w zależności od podaży białka pokarmowego (kwintyle). Na tej podstawie oszacowano ryzyko.
Spośród 12 źródeł białka spożycie czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, drobiu, jaj i owoców morza o niskiej zawartości n-3 wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. U uczestników z najwyższego kwintyla w porównaniu z najniższym kwintylem spożycia tych źródeł białka ryzyko wzrastało o 15 proc. dla czerwonego mięsa, 14 proc. dla mięsa przetworzonego, 9 proc. dla drobiu, 21 proc. dla jaj i 12 proc. dla owoców morza o niskiej zawartości n-3.
Spożycie produktów pełnoziarnistych i orzechów było natomiast odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zachorowania na cukrzycę, które spadało odpowiednio o 16 proc. i 10 proc.
Powyższe zależności potwierdzono w analizie danych populacji z UK Biobank. Co ważne, zależności uległy istotnemu osłabieniu po dodatkowej korekcie o BMI.
Dodatkowo wykazano, że zastąpienie zaledwie 5 proc. energii z białka zwierzęcego energią z białka roślinnego wiązało się z aż 21-procentowym spadkiem ryzyka zachorowania. Warto zatem przede wszystkim edukować, szczególnie osoby z grup ryzyka, by dzięki zmianie stylu życia (w tym diety) uniknęły zachorowania.
Opracowanie lek. Damian Matusiak