123RF
Pory posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 16.03.2022
Źródło: Paweł Wernicki/PAP
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę spożywają określone produkty, może być tak samo ważna dla ich dobrego samopoczucia i długości życia, jak wielkość porcji i liczba kalorii – informuje „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.
Chińscy naukowcy z Harbin Medical University przeanalizowali dane 4642 chorych na cukrzycę z badania National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Jak wykazała analiza, osoby z cukrzycą, które rano jadły węglowodany (ziemniaki lub warzywa skrobiowe), po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem warzywa, takie jak brokuły, oraz piły mleko, rzadziej umierały na choroby serca, a osoby, które wieczorem spożywały dużo przetworzonego mięsa, umierały na choroby serca częściej.
– Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, a zieleniny i mleka oraz mniej przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z lepszym długoterminowym przeżyciem osób z cukrzycą – powiedział dr Qingrao Song z Harbin Medical University. – Przyszłe wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne w leczeniu cukrzycy powinny uwzględniać optymalny czas spożycia żywności.
Zdaniem autorów pory posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym – naturalnym, wewnętrznym procesem, który reguluje cykl snu i czuwania oraz powtarza się co 24 godziny.
Jak wykazała analiza, osoby z cukrzycą, które rano jadły węglowodany (ziemniaki lub warzywa skrobiowe), po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem warzywa, takie jak brokuły, oraz piły mleko, rzadziej umierały na choroby serca, a osoby, które wieczorem spożywały dużo przetworzonego mięsa, umierały na choroby serca częściej.
– Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, a zieleniny i mleka oraz mniej przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z lepszym długoterminowym przeżyciem osób z cukrzycą – powiedział dr Qingrao Song z Harbin Medical University. – Przyszłe wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne w leczeniu cukrzycy powinny uwzględniać optymalny czas spożycia żywności.
Zdaniem autorów pory posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym – naturalnym, wewnętrznym procesem, który reguluje cykl snu i czuwania oraz powtarza się co 24 godziny.