Spożycie diety bogatosodowej nie związane ze zwiększonym BP – amerykańskie doniesienia z analizy kohorty National Health i Nutrition Examination Survey
Autor: Anita Jóźwiak
Data: 11.09.2014
Źródło: Sharma S. i wsp. : Dietary Sodium and Potassium Intake Is Not Associated With Elevated Blood Pressure in US Adults With No Prior History of Hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich). 2014;16:418–423.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Nadciśnienie tętnicze jest ściśle związane ze zwiększoną zachorowalnością i śmiertelnością sercowo-naczyniową. Poprawa kontroli BP sprzyja redukcji ryzyka powikłań chorób sercowo- naczyniowych. Zmiana diety jest jednym z ugruntowanych zaleceń postępowania niefarmakologicznego w postępowaniu z nadciśnieniem tętniczym. Amerykańscy autorzy zbadali związek pomiędzy spożyciem diety z dużą zawartością sodu i potasu, a ciśnieniem tętniczym u 6985 dorosłych amerykanów, bez wcześniejszej historii nadciśnienia tętniczego- uczestników krajowego projektu National Health i Nutrition Examination Survey , realizowanego w latach 2001-2006.
Opracowane wytyczne klinicznego postępowania zalecają spożywanie diety o niskiej zawartości sodu i wysokiej zawartości potasu w celu zmniejszenia wartości ciśnienia tętniczego , redukcji ryzyka wystąpienia jego powikłań i w efekcie modyfikacji ryzyka sercowo- naczyniowego. Związek między dietą z ograniczoną zawaratością sodu i zwiększoną zawartością potasu z podwyższonym ciśnieniem krwi (BP) wciąż pozostaje niejasny.
Amerykańscy autorzy zbadali związek pomiędzy spożyciem diety z dużą zawartością sodu i potasu, a ciśnieniem tętniczym u 6985 dorosłych amerykanów, bez wcześniejszej historii nadciśnienia tętniczego- uczestników krajowego projektu National Health i Nutrition Examination Survey , realizowanego w latach 2001-2006. Po uwzględnieniu wieku, płci, rasy, wskaźnika masy ciała, przesączania kłębuszkowego, współistnienia cukrzycy, nie stwierdzono związku pomiędzy wyższym spożyciem sodu a BP> 140/90 mm Hg lub > 130/80 mm Hg. Ustalenia te winny być poddane dalszej analizie kolejnych badań klinicznych.
Amerykańscy autorzy zbadali związek pomiędzy spożyciem diety z dużą zawartością sodu i potasu, a ciśnieniem tętniczym u 6985 dorosłych amerykanów, bez wcześniejszej historii nadciśnienia tętniczego- uczestników krajowego projektu National Health i Nutrition Examination Survey , realizowanego w latach 2001-2006. Po uwzględnieniu wieku, płci, rasy, wskaźnika masy ciała, przesączania kłębuszkowego, współistnienia cukrzycy, nie stwierdzono związku pomiędzy wyższym spożyciem sodu a BP> 140/90 mm Hg lub > 130/80 mm Hg. Ustalenia te winny być poddane dalszej analizie kolejnych badań klinicznych.