123RF
Szkodliwy wpływ kwasów tłuszczowych trans na cukrzycę typu 2
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 30.01.2023
Źródło: Różne rodzaje produkowanego przez przemysł i przeżuwaczy kwasów tłuszczowych trans oraz ryzyko cukrzycy typu 2: wyniki prospektywnej kohorty NutriNet-Santé | Opieka diabetologiczna | Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (diabetesjournals.org)
Większość kierowców, dbając o swoje auta, nie wlewa do baku byle czego; niestety, nie można tego odnieść do żywienia populacji, gdzie zbyt wiele osób nie zwraca uwagi na to, co zjada.
Tymczasem dowodów na szkodliwość określonych składników pokarmowych przybywa - kolejny ukazał się na łamach prestiżowego Diabetes Care.
Szkodliwy wpływ słynnych kwasów tłuszczowych trans (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) na cukrzycę typu 2 jest cały czas dokładnie badany.
Celem jednego z populacyjnych badań przeprowadzonych we Francji było zbadanie powiązań między różnymi typami TFA (ogólnymi, pochodzącymi od przeżuwaczy, produkowanymi przemysłowo i specyficznymi izomerami) a ryzykiem cukrzycy typu 2. W badaniu wzięło udział ponad 105 tys. uczestników w wieku >18 lat - średni wiek wszystkich uczestników to 43 lata. Około 80 proc. uczestników stanowiły kobiety. Dane dotyczące spożycia w diecie, w tym zwykłego spożycia TFA, zostały zebrane za pomocą 24-godzinnych zapisów żywieniowych.
Badanie jednoznacznie wykazało, że wyższe spożycie całkowitych i przemysłowo produkowanych TFA (oleje roślinne częściowo utwardzone) wiązały się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badania te potwierdzają zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, aby wyeliminować owe typy TFA z żywności na całym świecie.
W miarę możliwości czasowych, warto edukować pacjentów w zakresie żywienia człowieka i ograniczaniu (a najlepiej wyeliminowaniu) spożycia produktów wysokoprzetworzonych, tanich wyrobów cukierniczych i czekoladowych. Świadomy konsumpcjonizm pacjentów z pewnością przyczyniłby się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w populacji lokalnej, jak również globalnej. Jak więc widać rodzaj paliwa dostarczanego organizmowi nie powinien być obojętny.
Opracowanie lek. Damian Matusiak
Szkodliwy wpływ słynnych kwasów tłuszczowych trans (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) na cukrzycę typu 2 jest cały czas dokładnie badany.
Celem jednego z populacyjnych badań przeprowadzonych we Francji było zbadanie powiązań między różnymi typami TFA (ogólnymi, pochodzącymi od przeżuwaczy, produkowanymi przemysłowo i specyficznymi izomerami) a ryzykiem cukrzycy typu 2. W badaniu wzięło udział ponad 105 tys. uczestników w wieku >18 lat - średni wiek wszystkich uczestników to 43 lata. Około 80 proc. uczestników stanowiły kobiety. Dane dotyczące spożycia w diecie, w tym zwykłego spożycia TFA, zostały zebrane za pomocą 24-godzinnych zapisów żywieniowych.
Badanie jednoznacznie wykazało, że wyższe spożycie całkowitych i przemysłowo produkowanych TFA (oleje roślinne częściowo utwardzone) wiązały się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badania te potwierdzają zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, aby wyeliminować owe typy TFA z żywności na całym świecie.
W miarę możliwości czasowych, warto edukować pacjentów w zakresie żywienia człowieka i ograniczaniu (a najlepiej wyeliminowaniu) spożycia produktów wysokoprzetworzonych, tanich wyrobów cukierniczych i czekoladowych. Świadomy konsumpcjonizm pacjentów z pewnością przyczyniłby się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w populacji lokalnej, jak również globalnej. Jak więc widać rodzaj paliwa dostarczanego organizmowi nie powinien być obojętny.
Opracowanie lek. Damian Matusiak