Warzywa i owoce zmniejszają śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych - dowody z metaanalizy
Autor: Anita Jóźwiak
Data: 22.08.2014
Źródło: Wang X. i wsp.: Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2014;349:g4490 doi: 10.1136/bmj.g4490 (Published 29 Jul
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Choroby układu krążenia i nowotwory to dwie wiodące przyczyny zgonów na całym świecie. Czynniki , które mogą wpływać na redukcję występowania tych chorób mogą przyczynić się do znacznej poprawy stanu zdrowia. Zwiększone spożycie owoców i warzyw jest zalecane jako jeden z kluczowych elementów zdrowej diety w profilaktyce chorób przewlekłych.
Na łamach BMJ opublikowano metaanalizę, zaprojektowaną celem zbadania i oszacowania potencjalnych relacji dawka-odpowiedź między spożyciem owoców i warzyw a ryzykiem ogólnej śmiertelności, ze szczególnym uwzględnieniem zgonów z powodów sercowo- naczyniowych lub chorób nowotworowych. Źródła danych stanowiły, przeszukane do 30 sierpnia 2013, bazy Medline, Embase oraz Cochrane Library. W 16 zakwalifikowanych do analizy badaniach prospektywnych, w badanych okresach obserwacji (4,6 - 26 lat) wśród 833 234 uczestników, nastąpiło 56 423 zgonów (11 512 zgonów z powodu chorób układu krążenia i 16 817 z powodu nowotworów). Większe spożycie owoców i warzyw okazało się istotnie związane z niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Omawiana metaanaliza dostarczyła dowodów ,że większe spożywanie owoców i warzyw związane jest z niższym ryzykiem śmiertelność całkowitej, szczególnie z powodów sercowo-naczyniowych.