Specjalizacje, Kategorie, Działy

Alarm dla alergików pokarmowych: wykryto gluten w produktach sprzedawanych jako bezglutenowe

Udostępnij:
Alarm po badaniach przeprowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W badanych przez stowarzyszenie produktach sprzedawanych jako bezglutenowe wykryto gluten. Aż w co trzeciej pobranej próbce. W niektórych wypadkach stężenie dziesięciokrotnie przekraczało wartości dopuszczalne.
Wyniki badania: przekroczenie dopuszczalnej wartości 20 ppm dla produktu bezglutenowego zanotowano w 7 produktach na 22 badane. -Czyli w prawie co 3 próbce był gluten, który osoby na diecie nieświadomie mogły spożyć – relacjonuje Anna Marczewska z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Mąki kukurydziane trzech firm: Dacsa (choć tu było faktycznie ostrzeżenie przed możliwą zawartością glutenu), Agdor (pod marką ProVita), Organic Farma Zdrowia miały od 67 ppm aż po 195 ppm. Mąka gryczana z Organic Farma Zdrowia – aż 213 ppm glutenu.

-Otrzymane wyniki przekazano do właściwych inspekcji z prośbą o kontrolę i nadzór. Czekamy również na odpowiedzi firm jakie kroki zamierzają podjąć, by taka sytuacja się nie powtórzyła – podają autorzy badań. Firma Organic Farma natomiast w specjalnie wystosowanym oświadczeniu zapewniła, że wycofała wszystkie zakwestionowane produkty ze sprzedaży i podjęła „działania korygujące” mające wyeliminować błędy w przyszłości.

Organizatorzy zwrócili się także do firmy Melvit z informacją o przekroczeniach zawartości glutenu w ich produktach. Te przekroczenia na szczęście nie są bardzo duże, ale też wymagają dokładnego wyjaśnienia. Natomiast próbka drugiej kaszy gryczanej z firmy Melvit (marka Szczytno, opisana na etykiecie jako bezglutenowa) była bardzo czysta, poniżej granicy wykrywalności. Również kasze gryczane marek: SONKO, KUPIEC, HALINA nie zawierały glutenu. Jednak ponieważ są to badania jednostkowe – zawsze radzimy i przypominamy, aby kasze przed ugotowaniem wysypać na biały talerz i sprawdzić czy nie zawierają innych ziaren.

-Z produktów z gryki przebadaliśmy także płatki gryczane firmy Szarłat. Wynik poniżej granicy wykrywalności bardzo dobrze świadczy o produkcie – pisze stowarzyszenie.

Jedyną mąką kukurydzianą, która w naszych badaniach nie zawierała glutenu jest mąka firmy Kupiec. Ten wynik cieszy tym bardziej, że w badaniach II tury mąka kukurydziana tej samej firmy zawierała gluten. Obecny wynik wskazuje, że producent zdecydowanie zwiększył nadzór i jest świadom zagrożenia. Także aktualny wynik pieczywa firmy Chaber poniżej granicy wykrywalności świadczy o tym, że nasze badania mają sens, ponieważ firmy starają się potem zapobiegać takim sytuacjom.

Jak wyglądają wyniki badań chrupek kukurydzianych? Tu akurat jest dobrze. Wszystkie badane chrupki były bezglutenowe, niektóre nawet poniżej granicy wykrywalności.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.