Alergiom pokarmowym można zapobiegać w trakcie ciąży
Autor: Kamila Gębska
Data: 16.01.2014
Źródło: portalemedyczne.pl, KG
Działy:
Varia
Aktualności
Kobiety, które w ciąży jedzą orzechy i warzywa mogą zminimalizować ryzyko powstania alergii pokarmowych u swoich nienarodzonych dzieci – donoszą amerykańscy badacze. Swoje sugestie ogłosili na łamach wydania JAMA Pediatrics.
W badaniu kohortowym wzięto pod uwagę dane dotyczące 8205 dzieci. Przeanalizowano grupę 308 pacjentów, u których zdiagnozowano alergię pokarmową. Blisko połowa - 140 przypadków, miała alergię na orzechy. Obserwacje zestawiono z pokarmem jedzonym przez matki w czasie ciąży.
Okazało się, że częstość występowania alergii na orzechy była znacząco niższa u matek niealergicznych, które w trakcie ciąży spożywały orzechy częściej niż pięć razy w miesiącu – w porównaniu do matek, które zjadały orzechy rzadziej, niż raz w miesiącu.
Zdaniem badaczy może to sugerować, że wczesny kontakt z alergenami zwiększa prawdopodobieństwo wytworzenia tolerancji, a tym samym, obniżenia ryzyka rozwoju alergii pokarmowej w dzieciństwie.
Okazało się, że częstość występowania alergii na orzechy była znacząco niższa u matek niealergicznych, które w trakcie ciąży spożywały orzechy częściej niż pięć razy w miesiącu – w porównaniu do matek, które zjadały orzechy rzadziej, niż raz w miesiącu.
Zdaniem badaczy może to sugerować, że wczesny kontakt z alergenami zwiększa prawdopodobieństwo wytworzenia tolerancji, a tym samym, obniżenia ryzyka rozwoju alergii pokarmowej w dzieciństwie.