Specjalizacje, Kategorie, Działy

Alkohol w proszku? Nie dla Polaka

Udostępnij:
Zapowiedział to wiceminister Jarosław Pinkas. Jak stwierdził, resort zrobi wszystko, żeby tak zwany "palcohol" nie trafił legalnie na rynek polski. Zdaniem Jarosława Pinkasa wprowadzenie takiej substancji pogłębiłoby problemy związane ze spożyciem alkoholu w Polsce.
- Alkohol w proszku jest dostępny od ubiegłego roku w USA oraz kilku innych krajach. Jego formułę opracował jeden z amerykańskich badaczy. Produkt nazwał palcohol. Jest on dostępny w kilku wariantach. Najbardziej popularnym z nich są drinki. Proszek wystarczy rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i napój alkoholowy jest już gotowy. Jego smak ma w niczym nie odbiegać od tradycyjnych drinków - czytamy na stronie internetowej "Gazety Polskiej Codziennie".

Przedstawiciele resortu zdrowia i Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych podkreślają, że dzięki proszkowi napój alkoholowy można by sporządzić wszędzie. Nie byłoby problemy ze zrobienie drinka w domu, na wycieczce czy imprezie masowej, a "palcohol" utrudniałby kontrolę rodziców i opiekunów nad dziećmi. Znacznie trudniej zauważyć niewielką torebkę z proszkiem niż butelkę czy puszkę.

Zachęcamy do polubienia profilu "Menedżera Zdrowia" na Facebooku: www.facebook.com/MenedzerZdrowia/ i obserwowania konta na Twitterze: www.twitter.com/MenedzerZdrowia.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.