Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Bakterie mogą pomóc w odchudzaniu

Udostępnij:
Doustne przyjmowanie bakterii Hafnia alvei dwa razy dziennie przez 3 miesiące poprawiło skuteczność odchudzania w grupie otyłych osób – ogłoszono podczas odbywającej się w Paryżu konferencji Concentrating on Microbiota.
Wcześniejsze badania przeprowadzone przez zespól Pierre'a Déchelotte'a z Rouen College Hospital we Francji sugerują, że doustne podawanie bakterii jelitowej Hafnia alvei pomaga myszom z nadwagą ograniczyć masę ciała.

Bakterie te wytwarzają cząsteczkę zwaną ClpB, która naśladuje hormon alfa-MSH o działaniu zmniejszającym apetyt.

Teraz naukowcy odkryli, że podobne działanie bakteria wykazuje u osób, które są otyłe. 212 biorącym udział w badaniach osobom ze wskaźnikiem masy ciała BMI (świadczącym o otyłości) zalecono metody zmniejszenia spożycia kalorii o jedną piątą przez okres 3 miesięcy oraz odpowiednie ćwiczenia fizyczne.

W ciągu kwartału mniej więcej połowa uczestników badania brała dodatkowo kapsułkę zawierającą H. alvei dwa razy dziennie. Pozostali przyjmowali placebo (także dwa razy dziennie). Osoby w każdej grupie miały podobny wiek i wagę początkową.

Wśród osób, które przyjmowały probiotyk, 55 proc. straciło nie mniej niż 3 proc. masy ciała, w przeciwieństwie do 41 proc. osób przyjmujących placebo.

W przypadku osób, które były otyłe, 3-proc. utrata masy ciała wiąże się z obniżonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i problemów z sercem.

Naukowcy odkryli, że w grupie przyjmującej probiotyk znacznie obniżyły się poziomy cukru we krwi w porównaniu z grupą biorącą placebo. To zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Żadna z badanych osób nie miała cukrzycy typu 2.

Comiesięczne ankiety wykazały ponadto, że osoby, które przyjmowały probiotyk, miały mniejszy apetyt po dwóch i trzech miesiącach od eksperymentu – w przeciwieństwie do tych, którym podawano placebo.

Chociaż nie są znane różnice w spożywaniu posiłków pomiędzy grupami, osoby przyjmujące probiotyk mogły jeść znacznie mniej ze względu na wywołane przez H. alvei uczucie pełności.

Naukowcy nie mogą również wykluczyć wpływu bakterii na rozkład tłuszczów.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.