Białystok zadba o swoich bezglutenowych pacjentów
Autor: Bartłomiej Leśniewski
Data: 09.10.2012
Źródło: www.celiakia.pl
Coś dla ducha, coś dla smaku: tak Białystok chce zadbać przez dwa kolejne weekendy chce zadbać o swoich pacjentów z celiakią.
Pierwsza z imprez odbędzie się 20 października 2012 o godz. 11.00 do Centrum Cosmetica przy ul. Wesołej 16 w Białymstoku. Będą to bezpłatne zajęcia z cyklu „Akademia Zdrowia – Celiakia i Dieta Bezglutenowa”, podczas których:
* będzie można porozmawiać z dietetykiem o zasadach diety w celiakii
* poznać zasady zdrowego, racjonalnego żywienia
* spróbować zdrowego, zbilansowanego śniadania oraz bezglutenowych przekąsek
* otrzymać przepisy kulinarne oraz porady
Druga z imprez odbędzie się 27 października 2012 w godzinach 10.00-13.00. Będzie to III konferencja „Żyj szczęśliwie z celiakią”, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12. Organizatorzy - Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W programie:
W pierwszej części:
*dr hab. Elżbieta Jarocka – Cyrta, Klinika Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku: „Choroba trzewna – nowe poglądy na diagnostykę i leczenie”
*dr Joanna Rachtan – Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie: “Żywność bezglutenowa – wartość odżywcza”
*mgr Jadwiga Czyżewska, Wojewódzki Koordynator Sieci Szkół Promujących Zdrowie: „Co wyróżnia szkoły promujące zdrowie?”
*mgr Elżbieta Babicz, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: „Osiągnięcia Stowarzyszenia w pracy na rzecz poprawy jakości życia osób na diecie”
* Dyskusja na temat możliwości poprawy jakości życia osób z celiakią w Białymstoku ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania dzieci w szkołach, prezentacja wniosków, zamknięcie spotkania.
W drugiej części :
*degustacja potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych realizujących projekt „Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem” pod kierunkiem p. Barbary Sawickiej i p. Agnieszki Januszkiewicz
*możliwość spotkania i rozmowy z prelegentami
*spotkanie podlaskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, możliwość wymiany doświadczeń z osobami dorosłymi oraz rodzicami dzieci na diecie bezglutenowej, bezpłatne materiały na temat diety
* będzie można porozmawiać z dietetykiem o zasadach diety w celiakii
* poznać zasady zdrowego, racjonalnego żywienia
* spróbować zdrowego, zbilansowanego śniadania oraz bezglutenowych przekąsek
* otrzymać przepisy kulinarne oraz porady
Druga z imprez odbędzie się 27 października 2012 w godzinach 10.00-13.00. Będzie to III konferencja „Żyj szczęśliwie z celiakią”, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12. Organizatorzy - Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W programie:
W pierwszej części:
*dr hab. Elżbieta Jarocka – Cyrta, Klinika Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku: „Choroba trzewna – nowe poglądy na diagnostykę i leczenie”
*dr Joanna Rachtan – Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie: “Żywność bezglutenowa – wartość odżywcza”
*mgr Jadwiga Czyżewska, Wojewódzki Koordynator Sieci Szkół Promujących Zdrowie: „Co wyróżnia szkoły promujące zdrowie?”
*mgr Elżbieta Babicz, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: „Osiągnięcia Stowarzyszenia w pracy na rzecz poprawy jakości życia osób na diecie”
* Dyskusja na temat możliwości poprawy jakości życia osób z celiakią w Białymstoku ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania dzieci w szkołach, prezentacja wniosków, zamknięcie spotkania.
W drugiej części :
*degustacja potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych realizujących projekt „Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem” pod kierunkiem p. Barbary Sawickiej i p. Agnieszki Januszkiewicz
*możliwość spotkania i rozmowy z prelegentami
*spotkanie podlaskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, możliwość wymiany doświadczeń z osobami dorosłymi oraz rodzicami dzieci na diecie bezglutenowej, bezpłatne materiały na temat diety