Specjalizacje, Kategorie, Działy

Białystok zadba o swoich bezglutenowych pacjentów

Udostępnij:
Coś dla ducha, coś dla smaku: tak Białystok chce zadbać przez dwa kolejne weekendy chce zadbać o swoich pacjentów z celiakią.
Pierwsza z imprez odbędzie się 20 października 2012 o godz. 11.00 do Centrum Cosmetica przy ul. Wesołej 16 w Białymstoku. Będą to bezpłatne zajęcia z cyklu „Akademia Zdrowia – Celiakia i Dieta Bezglutenowa”, podczas których:

* będzie można porozmawiać z dietetykiem o zasadach diety w celiakii

* poznać zasady zdrowego, racjonalnego żywienia

* spróbować zdrowego, zbilansowanego śniadania oraz bezglutenowych przekąsek

* otrzymać przepisy kulinarne oraz porady

Druga z imprez odbędzie się 27 października 2012 w godzinach 10.00-13.00. Będzie to III konferencja „Żyj szczęśliwie z celiakią”, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12. Organizatorzy - Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W programie:

W pierwszej części:

*dr hab. Elżbieta Jarocka – Cyrta, Klinika Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku: „Choroba trzewna – nowe poglądy na diagnostykę i leczenie”

*dr Joanna Rachtan – Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie: “Żywność bezglutenowa – wartość odżywcza”

*mgr Jadwiga Czyżewska, Wojewódzki Koordynator Sieci Szkół Promujących Zdrowie: „Co wyróżnia szkoły promujące zdrowie?”


*mgr Elżbieta Babicz, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: „Osiągnięcia Stowarzyszenia w pracy na rzecz poprawy jakości życia osób na diecie”

* Dyskusja na temat możliwości poprawy jakości życia osób z celiakią w Białymstoku ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania dzieci w szkołach, prezentacja wniosków, zamknięcie spotkania.

W drugiej części :

*degustacja potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych realizujących projekt „Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem” pod kierunkiem p. Barbary Sawickiej i p. Agnieszki Januszkiewicz

*możliwość spotkania i rozmowy z prelegentami

*spotkanie podlaskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, możliwość wymiany doświadczeń z osobami dorosłymi oraz rodzicami dzieci na diecie bezglutenowej, bezpłatne materiały na temat diety
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.