Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Co buduje odporność seniorów w walce z COVID-19

Udostępnij:
Tagi: HDL, COVID-19
Osoby powyżej 75. roku życia, mające wysoki poziom lipoprotein o dużej gęstości, tzw. HDL, zwanych dobrym cholesterolem, umierają rzadziej na COVID-19 niż inni seniorzy w tej grupie wiekowej – wynika ze studium przeprowadzonego na zlecenie służb medycznych wspólnoty autonomicznej Madrytu.
Cytowane w sobotę przez dziennik „El Mundo” studium dowodzi, że w pierwszej grupie seniorów liczba zgonów po infekcji koronawirusem jest o 25 proc. niższa w stosunku do osób powyżej 75. roku życia z niskim poziomem HDL.

Gazeta wskazała, że badanie wpływu dobrego cholesterolu na odporność seniorów na zgony wskutek COVID-19 przeprowadzona została na dużej grupie, liczącej niemal 37 tys., seniorów z aglomeracji Madrytu.

– Właściwe nawyki, takie jak zdrowa dieta, utrzymywanie adekwatnej masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz unikanie nikotyny, wpływają na wzrost poziomu HDL – wskazali autorzy badania.

Seniorzy stanowią grupę osób najbardziej dotkniętych zgonami na COVID-19 w Hiszpanii. Kategoria wiekowa powyżej 80 lat ma ponad 53-proc. udział wśród wszystkich zgonów spowodowanych przez tę chorobę. Drugim przedziałem wiekowym z największą umieralnością jest kategoria od 70 do 79 lat. Jej odsetek wśród wszystkich zgonów przekracza 21 proc.

Tytuł pochodzi od redakcji
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.