Co łączy wariant genetyczny rs4143094 z czerwonym mięsem i rakiem jelita grubego?
Autor: Kamila Gębska
Data: 04.11.2013
Źródło: Food Forum/news-medical.net, KG
Działy:
Varia
Aktualności
Jak dowodzą najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013 okazuje się, że całkiem sporo. Zdaniem amerykańskich naukowców osoby jedzące czerwone oraz przetworzone mięso i posiadające wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
W ramach prowadzonego badania przeanalizowano dane genetyczne 9287 pacjentów chorujących na raka jelita grubego oraz 9117 osób zdrowych. Analizowano też dane sekwencje genetyczne, by sprawdzić czy istnieje wiązek między spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa, a rakiem jelita grubego.
Okazało się, że osoby jedzące takie mięso oraz posiadające jednocześnie wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka tym nowotworem. Badacze mają nadzieje, że wnioski wypływające z przeprowadzonych badań przyczynią się do opracowania strategii zapobiegawczej w raku jelita grubego oraz pozwolą doprowadzić do wynalezienia lepszych metod profilaktycznych.
Okazało się, że osoby jedzące takie mięso oraz posiadające jednocześnie wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka tym nowotworem. Badacze mają nadzieje, że wnioski wypływające z przeprowadzonych badań przyczynią się do opracowania strategii zapobiegawczej w raku jelita grubego oraz pozwolą doprowadzić do wynalezienia lepszych metod profilaktycznych.