Specjalizacje, Kategorie, Działy

Co łączy wariant genetyczny rs4143094 z czerwonym mięsem i rakiem jelita grubego?

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Jak dowodzą najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013 okazuje się, że całkiem sporo. Zdaniem amerykańskich naukowców osoby jedzące czerwone oraz przetworzone mięso i posiadające wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
W ramach prowadzonego badania przeanalizowano dane genetyczne 9287 pacjentów chorujących na raka jelita grubego oraz 9117 osób zdrowych. Analizowano też dane sekwencje genetyczne, by sprawdzić czy istnieje wiązek między spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa, a rakiem jelita grubego.
Okazało się, że osoby jedzące takie mięso oraz posiadające jednocześnie wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka tym nowotworem. Badacze mają nadzieje, że wnioski wypływające z przeprowadzonych badań przyczynią się do opracowania strategii zapobiegawczej w raku jelita grubego oraz pozwolą doprowadzić do wynalezienia lepszych metod profilaktycznych.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.