Czerwone mięso przyczynia się do zapalenia uchyłka
Autor: Marta Koblańska
Data: 13.01.2017
Źródło: Medscape/MK
Wysokie spożycie czerwonego mięsa, szczególnie nieprzetworzonego wiąże się z podwyższonym ryzykiem zapalenia uchyłka, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Gut.
Badacze wskazują, ze ich odkrycie pozostaje w zgodzie z wcześniejszymi analizami, że czerwone mięso, choć nie drób, czy ryba, jest związane z wyższym ryzykiem zapalenia uchyłka. Obecne badanie polegało na dłuższej obserwacji dwa razy więcej przypadków.
Badacze przeanalizowali dane 46461 mężczyzn w celu przeprowadzenia testu w kierunku związku spożycia mięsa i ryzyka zapalenia uchyłka. Mężczyźni byli w wieku 40-75 lat w chwili włączenia do badania, co nastąpiło w roku 1986. Obserwacja trwała 26 lat. Badani odpowiadali na pytania co dwa lata a dotyczyły one demografii, stylu życia, historii chorób, konsekwencji chorób a co 4 lata na pytania dotyczące konsumpcji. Pojawiło się 764 przypadki zapalenia uchyłka podczas 651970 osobolat obserwacji.
Mężczyźni spożywający więcej czerwonego mięsa mieli wyższe ryzyko zapalenia uchyłka, a związek był silniejszy dla nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Ryzyko relatywne wzrastało nawet o 18 procent w każdym tygodniu spożycia czerwonego mięsa. Spożycie drobiu, czy ryby je obniżało.
Mężczyźni z wcześniejszą diagnozą zapalenia uchyłka, zapalnych chorób jelit, czy rakiem przewodu pokarmowego jak również ci bez danych dotyczących spożycia mięsa, drobiu, czy ryb zostali wykluczeni z badania.
Badacze przeanalizowali dane 46461 mężczyzn w celu przeprowadzenia testu w kierunku związku spożycia mięsa i ryzyka zapalenia uchyłka. Mężczyźni byli w wieku 40-75 lat w chwili włączenia do badania, co nastąpiło w roku 1986. Obserwacja trwała 26 lat. Badani odpowiadali na pytania co dwa lata a dotyczyły one demografii, stylu życia, historii chorób, konsekwencji chorób a co 4 lata na pytania dotyczące konsumpcji. Pojawiło się 764 przypadki zapalenia uchyłka podczas 651970 osobolat obserwacji.
Mężczyźni spożywający więcej czerwonego mięsa mieli wyższe ryzyko zapalenia uchyłka, a związek był silniejszy dla nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Ryzyko relatywne wzrastało nawet o 18 procent w każdym tygodniu spożycia czerwonego mięsa. Spożycie drobiu, czy ryby je obniżało.
Mężczyźni z wcześniejszą diagnozą zapalenia uchyłka, zapalnych chorób jelit, czy rakiem przewodu pokarmowego jak również ci bez danych dotyczących spożycia mięsa, drobiu, czy ryb zostali wykluczeni z badania.