Czy celiakia zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 15.07.2015
Źródło: Emilsson L, Lebwohl B, Sundstrom J i WSP. Cardiovascular disease in patients with coeliac disease: A systematic review and meta-analysis. Dig Liver Dis. 2015 Jun 16. pii: S1590-8658(15)00372-2. doi: 10.1016/j.dld.2015.06.004. [Epub ahead of print]
Na łamach czasopisma Digestive and Liver Disease ukazała się praca, w której autorzy podjęli próbę odpowiedzi na pytanie, czy choroba trzewna zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.
Dokonano systematycznej meta-analizy, uwzględniając dane zebrane w bazach Pubmed, Cinahl, EMBASE i Medline.
Ostatecznie do analizy zakwalifikowano 10 badań, w których rejestrowano przypadki zawału serca, udaru lub śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u chorych z celiakią. Wykazano, że ryzyko udaru mózgu było nieznacznie zwiększone (HR 1,1; 95% 1,03-1,28). Natomiast ryzyko zawału serca oraz śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych nie było zwiększone istotnie.
Autorzy podkreślają, że dane zebrane w ramach badania mogą wskazywać na tendencję do zwiększenia ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych na celiakię, ale dowody na to są jak na razie słabe.
Ostatecznie do analizy zakwalifikowano 10 badań, w których rejestrowano przypadki zawału serca, udaru lub śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u chorych z celiakią. Wykazano, że ryzyko udaru mózgu było nieznacznie zwiększone (HR 1,1; 95% 1,03-1,28). Natomiast ryzyko zawału serca oraz śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych nie było zwiększone istotnie.
Autorzy podkreślają, że dane zebrane w ramach badania mogą wskazywać na tendencję do zwiększenia ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych na celiakię, ale dowody na to są jak na razie słabe.