GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy celiakia zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?

Udostępnij:
Na łamach czasopisma Digestive and Liver Disease ukazała się praca, w której autorzy podjęli próbę odpowiedzi na pytanie, czy choroba trzewna zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.
Dokonano systematycznej meta-analizy, uwzględniając dane zebrane w bazach Pubmed, Cinahl, EMBASE i Medline.
Ostatecznie do analizy zakwalifikowano 10 badań, w których rejestrowano przypadki zawału serca, udaru lub śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u chorych z celiakią. Wykazano, że ryzyko udaru mózgu było nieznacznie zwiększone (HR 1,1; 95% 1,03-1,28). Natomiast ryzyko zawału serca oraz śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych nie było zwiększone istotnie.
Autorzy podkreślają, że dane zebrane w ramach badania mogą wskazywać na tendencję do zwiększenia ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych na celiakię, ale dowody na to są jak na razie słabe.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.