Czy zielona herbata wpływa na ryzyko rozwoju raka trzustki?
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 04.11.2014
Źródło: Zeng JL, Li ZH, Wang ZC i wsp. Green tea consumption and risk of pancreatic cancer: a meta-analysis. Nutrients 2014; 28: 4640-50.
W ostatnim wydaniu czasopisma Nutrients ukazała się niezwykle ciekawa praca, w której omówiono zagadnienie wpływu spożywania zielonej herbaty na ryzyko rozwoju raka trzustki.
Autorzy przeprowadzili meta-analizę badań poświęconych temu zagadnieniu. W tym celu zidentyfikowano wszystkie prace poruszające ten problem w bazach PubMED oraz EMBASE aż do kwietnia 2014 roku.
Jak pokazała analiza, wszystkie badania pochodziły z Chin lub Japonii. Wykazano, że spożywanie dużych, jak i małych ilości zielonej herbaty nie wpływało na ryzyko rozwoju raka trzustki. Podobne rezultaty wskazała analiza statystyczna po uwzględnieniu i rozdzieleniu badanych w zależności od ich płci, jak i analiza jedynie grupy osób niepalących tytoniu.
Tak więc, pomimo że część wstępnych badań – głównie eksperymentalnych i na modelach zwierzęcych - wskazywała, że spożywanie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki, a także hamować progresję tego nowotworu, cytowana meta-analiza nie potwierdziła tych obserwacji.
Jak pokazała analiza, wszystkie badania pochodziły z Chin lub Japonii. Wykazano, że spożywanie dużych, jak i małych ilości zielonej herbaty nie wpływało na ryzyko rozwoju raka trzustki. Podobne rezultaty wskazała analiza statystyczna po uwzględnieniu i rozdzieleniu badanych w zależności od ich płci, jak i analiza jedynie grupy osób niepalących tytoniu.
Tak więc, pomimo że część wstępnych badań – głównie eksperymentalnych i na modelach zwierzęcych - wskazywała, że spożywanie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki, a także hamować progresję tego nowotworu, cytowana meta-analiza nie potwierdziła tych obserwacji.