123RF
Czynniki kształtujące mikrobiotę kobiety w okresie ciąży i laktacji
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 18.06.2021
Źródło: Komisja Europejska
Lepsze zrozumienie czynników kształtujących mikrobiotę mleka matki może przyczynić się do udoskonalenia wytycznych żywieniowych. A jest to szczególnie ważne w przypadkach, gdy stosowanie antybiotyków lub niezbilansowana dieta doprowadziły do zmian składu flory bakteryjnej.
Pierwszy pokarm wytwarzany przez organizm matki tuż po porodzie, nazywany siarą, zawiera wiele bioaktywnych składników, w tym drobnoustroje, które staną się podstawą mikroflory jelitowej niemowlęcia. Nie wiadomo jednak dokładnie, w jakim stopniu transfer mikrobioty między matką a dzieckiem jest kontynuowany w okresie karmienia piersią.
Celem finansowanego ze środków UE projektu MAMI było uzyskanie nowych informacji na temat tego procesu i czynników wpływających na mikrobiotę matki. – Czynniki kształtujące mikrobiotę niemowlęcia są dobrze opisane, lecz niewiele wiadomo na temat bodźców modulujących florę bakteryjną matki w okresie ciąży i laktacji – mówi dr María Carmen Collado, koordynatorka projektu.
Mleko matki zawiera bioaktywne składniki, między innymi substancje wpływające na funkcjonowanie układu odpornościowego, takie jak cytokiny, hormony, a także bakterie. Skład mleka zmienia się w zależności od potrzeb niemowlęcia. Aby lepiej zrozumieć ten proces, dr Collado i jej współpracownicy z Hiszpańskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC) zrekrutowali 250 matek i ich nowo narodzonych dzieci, a następnie obserwowali je przez pierwsze 24 miesiące życia niemowląt.
Naukowcy gromadzili dane między innymi na temat mikrobioty, diety, rozwoju niemowląt, biomarkerów i efektów zdrowotnych, takich jak występowanie alergii. Dr Collado ma nadzieję, że prace zespołu pomogą lekarzom w tworzeniu nowych, opracowanych z myślą o składzie mikroflory bakteryjnej wytycznych żywieniowych dla kobiet w ciąży. – O ile istnieją zalecenia dotyczące unikania pewnych produktów spożywczych w czasie ciąży, brak jest informacji na temat odpowiedniego kontrolowania mikrobiomu – zauważa badaczka.
Według specjalistki kolejnym krokiem ma być opisanie funkcji każdego gatunku bakterii, dzięki czemu naukowcy będą mogli oceniać poziom dysfunkcji mikrobiomu i trafniej wskazywać, których gatunków można użyć, by uzupełnić ewentualne braki. Co więcej, możliwe będzie opracowanie suplementów diety, żywności funkcjonalnej i innych terapii opartych na przeszczepianiu i modulacji mikrobioty, które będą wspomagać odpowiedni transfer flory bakteryjnej.
Osiągnięcia takie przełożą się na nowe narzędzia umożliwiające modulowanie mikrobioty matek i noworodków, szczególnie w przypadkach, gdy stosowanie antybiotyków, niezbilansowana dieta lub brak karmienia piersią doprowadziły do zmian składu flory bakteryjnej dziecka.
Projekt miał wsparcie ze strony Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych.
Celem finansowanego ze środków UE projektu MAMI było uzyskanie nowych informacji na temat tego procesu i czynników wpływających na mikrobiotę matki. – Czynniki kształtujące mikrobiotę niemowlęcia są dobrze opisane, lecz niewiele wiadomo na temat bodźców modulujących florę bakteryjną matki w okresie ciąży i laktacji – mówi dr María Carmen Collado, koordynatorka projektu.
Mleko matki zawiera bioaktywne składniki, między innymi substancje wpływające na funkcjonowanie układu odpornościowego, takie jak cytokiny, hormony, a także bakterie. Skład mleka zmienia się w zależności od potrzeb niemowlęcia. Aby lepiej zrozumieć ten proces, dr Collado i jej współpracownicy z Hiszpańskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC) zrekrutowali 250 matek i ich nowo narodzonych dzieci, a następnie obserwowali je przez pierwsze 24 miesiące życia niemowląt.
Naukowcy gromadzili dane między innymi na temat mikrobioty, diety, rozwoju niemowląt, biomarkerów i efektów zdrowotnych, takich jak występowanie alergii. Dr Collado ma nadzieję, że prace zespołu pomogą lekarzom w tworzeniu nowych, opracowanych z myślą o składzie mikroflory bakteryjnej wytycznych żywieniowych dla kobiet w ciąży. – O ile istnieją zalecenia dotyczące unikania pewnych produktów spożywczych w czasie ciąży, brak jest informacji na temat odpowiedniego kontrolowania mikrobiomu – zauważa badaczka.
Według specjalistki kolejnym krokiem ma być opisanie funkcji każdego gatunku bakterii, dzięki czemu naukowcy będą mogli oceniać poziom dysfunkcji mikrobiomu i trafniej wskazywać, których gatunków można użyć, by uzupełnić ewentualne braki. Co więcej, możliwe będzie opracowanie suplementów diety, żywności funkcjonalnej i innych terapii opartych na przeszczepianiu i modulacji mikrobioty, które będą wspomagać odpowiedni transfer flory bakteryjnej.
Osiągnięcia takie przełożą się na nowe narzędzia umożliwiające modulowanie mikrobioty matek i noworodków, szczególnie w przypadkach, gdy stosowanie antybiotyków, niezbilansowana dieta lub brak karmienia piersią doprowadziły do zmian składu flory bakteryjnej dziecka.
Projekt miał wsparcie ze strony Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych.