Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dieta wpływa na rozwój raka jelita grubego

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Z badań naukowców z Edinburgh University’s School of Molecular wynika, że spożywanie fast foodów, słodyczy i picie napojów gazowanych sprzyja rozwojowi raka jelita grubego.
Naukowcy doszli do takich wniosków po sprawdzeniu ponad 170 produktów spożywczych, m.in. warzyw, ryb, czekolad i chipsów. Zaobserwowali, że osoby, które jedzą dużo cukru i tłuszczu - nasyconych kwasów tłuszczowych, są bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór. Zdaniem badaczy, dieta wpływa na rozwój raka jelita grubego w takim samym stopniu jak brak aktywności fizycznej czy palenie tytoniu.
Wyniki badań opublikowano w "European Journal of Cancer Prevention".
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.