Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Dieta wysokotłuszczowa sprzyja nowotworom, ponieważ powoduje stan zapalny

Udostępnij:
Istnieje bezpośredni związek między ilością tłuszczu zawartego w diecie a poziomem tlenku azotu, naturalnie występującej cząsteczki sygnałowej, która jest związana ze stanem zapalnym i rozwojem nowotworów – informuje pismo „ACS Central Science”.
Od dawna istniała hipoteza, że nawyki żywieniowe mogą poprzedzać, a nawet zaostrzać rozwój nowotworów.

Nowe badania z użyciem sondy molekularnej przeprowadzili naukowcy z Beckman Institute for Advanced Science and Technology. Udało im się wykazać bezpośredni związek pomiędzy dietą wysokotłuszczową a podwyższonym poziomem tlenku azotu, który może prowadzić do zwiększonego ryzyka stanów zapalnych i rozwoju nowotworu.

– Próbujemy zrozumieć, jak subtelne zmiany w mikrośrodowisku guza wpływają na progresję nowotworu na poziomie molekularnym. Rak to bardzo skomplikowana choroba. To nie kilka komórek nowotworowych, lecz raczej całe mikrośrodowisko lub ekosystem wspierający te komórki – powiedział Anuj Yadav, główny współautor badania.

Zapalenie może odgrywać znaczącą rolę w tym środowisku. Pewna reakcja zapalna ma związek z wysokoprzetworzoną żywnością, która jest wysokokaloryczna i bogata w tłuszcz. – Chcieliśmy zrozumieć powiązania między żywnością, stanem zapalnym i nowotworami na poziomie molekularnym, więc trzeba było opracować zaawansowane sondy, aby móc zwizualizować te zmiany – powiedział Yadav.

Sonda molekularna to grupa atomów lub cząsteczek wykorzystywana do badania właściwości sąsiednich cząsteczek poprzez pomiar interakcji między sondą a strukturami będącymi przedmiotem zainteresowania. Jednak nie są one uniwersalne – każda sonda musi być dostosowana do warunków danego eksperymentu.

– Nasza grupa specjalizuje się w tworzeniu designerskich cząsteczek, które pozwalają nam przyjrzeć się cechom molekularnym niewidocznym gołym okiem. Projektujemy te wykonane na zamówienie molekuły, aby odkrywać rzeczy, które nie były wcześniej znane – powiedział prof. Jefferson Chan, chemik z University of Illinois Urbana-Champaign i główny badacz.

Sukces badania w dużej mierze zależał od zaprojektowanej przez zespół sondy molekularnej oznaczonej jako BL660-NO i zastosowanej w obrazowaniu bioluminescencyjnym tlenku azotu w guzie.

Naukowcy wykorzystali sondę do zaprojektowania badania wpływu diety, porównując myszy z rakiem piersi na diecie wysokotłuszczowej (60 proc. kalorii pochodziło z tłuszczu) z myszami na diecie niskotłuszczowej (10 proc. kalorii pochodzących z tłuszczu) i mierząc poziom tlenku azotu w obu grupach.

— W wyniku diety wysokotłuszczowej zaobserwowaliśmy wzrost tlenku azotu w mikrośrodowisku guza. Jest ono bardzo złożonym systemem i naprawdę musimy je poznać, aby zrozumieć, jak działa progresja raka. Może się na to składać wiele czynników, od diety po ćwiczenia, a także czynniki zewnętrzne, których tak naprawdę nie bierzemy pod uwagę, a powinniśmy, kiedy rozważamy leczenie raka – powiedział Michael Lee, współautor publikacji.

 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.