Specjalizacje, Kategorie, Działy

FDA stworzyła standard dla produktów określanych jako bezglutenowe

Udostępnij:
Food and Drug Administration (FDA) – amerykańska agencja rządowa dbająca min. o jakość produktów spożywczych w USA – wydała ostateczną regułę dla produktów określanych, jako bezglutenowe. Osoby z celiakią będą mogły teraz mieć zaufanie do znaczenia bezglutenowej etykiety na produktach spożywczych – informuje FDA.
Zgodnie z nowym przyjętym kryterium produkt bezglutenowy nie może zwierać więcej niż 20 części glutenu na milion. – Definicja standardu „produkt bezglutenowy” wyeliminuje niepewność i zapewni ludziom z chorobą trzewną, że środki spożywcze opatrzone etykietą produkt bezglutenowy spełniają ustalone normy – powiedział Michael R. Taylor, JD, zastępca FDA komisarz ds. żywności i weterynarii.
Zaś Allessio Fasano z Centrum Badań i Leczenia celiakii w MassGeneral Szpitala dla Dzieci zauważył, że bez odpowiedniej regulacji etykietowania żywności pacjenci z celiakią nie mogą wiedzieć, co znaczy słowo „bezglutenowe” umieszczone na etykiecie żywności.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.