GASTROENTEROLOGIA
Choroby układu krążenia
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Created by Evening_tao - Freepik.com

Garść migdałów dziennie obniża poziom LDL

Udostępnij:
Regularne jedzenie migdałów może podwyższyć poziom cholesterolu HDL w organizmie, a równocześnie poprawić jego skuteczność w usuwaniu złogów cholesterolowych z naczyń krwionośnych i obniżyć poziom LDL.
To, że migdały obniżają LDL, naukowcy wiedzieli od dawna. Do tej pory nie zbadano jednak, jak ich jedzenia wpływa na HDL. Sprawdzili to naukowcy z USA.

W przeprowadzonym przez nich badaniu obejmującym dwa sześciotygodniowe okresy wzięło udział 48 osób (kobiet i mężczyzn). Każdy z uczestników badania miał na wstępie podwyższony poziom LDL. Badanych podzielono na dwie grupy, którym ułożono niemal identyczną dietę, różniącą się tylko jednym szczegółem: jedna z grup jadła ok. garści (43 gramy) migdałów dziennie, druga – babeczkę bananową.

Na końcu każdego z dwóch sześciotygodniowych okresów badacze porównali poziom i funkcjonowanie HDL u obu grup z tymi samymi wskaźnikami zmierzonymi przed rozpoczęciem badania. Okazało się, że u uczestników z grupy jedzącej migdały odnotowano zwiększenie α-1 HDL o 19 proc. Dodatkowo dieta wzbogacona w migdały poprawiała funkcję HDL o 6,4 proc.

Wyniki badania opublikowano w Journal of Nutrition.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.