Specjalizacje, Kategorie, Działy

Glutamina może pomóc osobom z otyłością

Udostępnij:
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców w Karolinska Institute i Uniwersytet w Oxfordzie, opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism, wykazują, że glutamina może pomóc osobom otyłym w walce z nadwagą.
Glutamina jest ważnym aminokwasem o wielu kluczowych funkcjach, takich jak dostarczanie energii i utrzymanie dobrego zdrowia jelit. Ma również działanie przeciwzapalne oddziałując na przykład na białe krwinki i komórki T, które są ważną funkcję w układzie odpornościowym.

Badacze przeanalizowali, w jaki sposób procesy metaboliczne różnią się w tkance tłuszczowej pobranej z brzucha 52 otyłych i 29 szczupłych kobiet. Zidentyfikowali glutaminę jako aminokwas, który wykazywał największe różnice w porównaniu tych dwóch grup. Osoby z otyłością miały średnio niższy poziom glutaminy w tkance tłuszczowej niż osoby o normalnej wadze. Niższe poziomy glutaminy były również związane z większym rozmiarem komórek tłuszczowych i wyższym procentem tkanki tłuszczowej, niezależnie od wskaźnika masy ciała (BMI). - Nasze wyniki sugerują, że leczenie glutaminą może być przydatne w walce z otyłością i insulinoopornością - powiedział Mikael Ryden z Karolinska Institutet - wiemy jednak, że glutamina jest również ważna dla podziału komórek i metabolizmu raka, dlatego potrzebne są dalsze badania nad możliwymi długoterminowymi skutkami ubocznymi, zanim glutamina będzie zalecana jako suplement diety w leczeniu otyłości i jej powikłań.

Naukowcy wykazali również, że poziomy glutaminy wpływają na ekspresję różnych genów i że niski poziom glutaminy indukuje wzrost ekspresji genów prozapalnych w tkance tłuszczowej. Otyłe myszy, którym wstrzyknięto glutaminę przez dwa tygodnie, miały mniej stanów zapalnych tkanki tłuszczowej niż myszy, które otrzymały placebo w postaci roztworu soli fizjologicznej. Zmniejszyła się również ich masa tkanki tłuszczowej, objętość komórek tłuszczowych i poziomy glukozy we krwi. W analizie hodowanych ludzkich komórek tłuszczowych ekspresja genów prozapalnych i zawartość lipidów uległy osłabieniu po inkubacji wraz ze wzrostem stężenia glutaminy.

Naukowcy badali również szczegółowo, co dzieje się w komórce tłuszczowej, gdy poziomy glutaminy są zmieniane. Odkryli, że glutamina wpływa na mechanizm, który może kontrolować zmiany epigenetyczne, to znaczy zmiany w ekspresji genów spowodowane przez czynniki środowiskowe i styl życia, a nie przez zmiany w podstawowej sekwencji DNA.

Badania pokazują, że glutamina działa przeciwzapalnie w tkance tłuszczowej, zmieniając ekspresję genów w kilku różnych typach komórek, twierdza badacze. Oznacza to, że brak glutaminy, który może wystąpić podczas długotrwałej otyłości, może prowadzić do zmian epigenetycznych, które podsycają stany zapalne w organizmie człowieka.

Zdaniem naukowców potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć, które geny i procesy komórkowe ulegają największemu wpływowi glutaminy.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.