Hormon regulatorem tranzytu żywności przez jelita
Autor: Kamila Gębska
Data: 04.12.2013
Źródło: food-forum.pl, KG
Działy:
Varia
Aktualności
Tranzyt żywności przez jelito cienkie ma pozytywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych. Szwedzcy naukowcy odkryli, że proces ten jest regulowany przez hormon. Ich badania wyznaczają nowe sposoby zwiększające wchłanianie składników odżywczych.
Mikroflora jelitowa m.in. odpowiada za rozbicie niezbędnych składników odżywczych znajdujących się w diecie, aby zapewnić źródło energii w okrężnicy. Badacze dowodzą, iż brak energii w jelicie grubym przyczynia się do zwiększonego uwalniania hormonu związanego z kontrolą apetytu oraz wydzielaniem insuliny. Takie ustalenia mogą być pomocne w leczeniu niedożywienia oraz schorzeń z tym związanych. Tranzyt jelita to proces, który musi mieć czas na wchłanianie składników odżywczych. Jak poinformowali badacze tranzyt żywności przez jelita reguluje specyficzny hormon zwany GLP – 1, który związany jest z metabolizmem glukozy oraz apetytem.