GASTROENTEROLOGIA
Choroby wątroby
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jak często u pacjentów z prawidłową masą ciała występuje niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby?

Udostępnij:
Niektóre z dotychczasowych badań sugerowały, iż niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby rozpoznana u osób bez otyłości ma cięższy przebieg. Jeremy Lok Wei i wsp. zaprojektowali badanie mające poszerzyć wiedzę na ten temat oraz określić częstość występowania tego schorzenia u osób z prawidłową masą ciała. Wyniki badania opublikowano na łamach The American Journal of Gastroenterology.
Badacze przy pomocy spektroskopii protonowej rezonansu magnetycznego oraz elastografii ocenili obecność triglicerydów wewnątrzwątrobowych oraz nasilenia włóknienia miąższu wątrobowego. Badaniem objęto pacjentów z wskaźnikiem BMI < 25 kg/m2.

Niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby rozpoznano u 19.3% pacjentów z prawidłową masą ciała oraz u 60.5% pacjentów otyłych (P<0.001). W porównaniu z grupą pacjentów otyłych, osoby o prawidłowej masie ciała wykazywały mniejsze wartości fragmentów cytokeratyny 18 (149 vs 182 IU/l; P=0.019) oraz mniejszą sztywność wątroby (4.6 vs 5.6 kPa; P<0.001). Zawartość wewnątrzwątrobowych triglicerydów była porównywalna w obydwu analizowanych grupach (mediana 9.8% vs 9.9%; P=0.100). Istotnie częściej wśród osób z prawidłową masą ciała potwierdzono obecność allelu PNPLA3 (78.4% vs 59.8%; P=0.001). Obecność allelu PNPLA3, wysokie wartości hemoglobiny glikowanej, insulinooporność oraz hiperferrytynemia stanowiły niezależne czynniki korelujące z występowaniem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby wśród osób z prawidłową masą ciała.

Podsumowując, badacze sugerują, że co piąty nieotyły mieszkaniec Chin choruje na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Osoby z prawidłową masą ciała chorujące na to schorzenie nie mają jednakże wyższego ryzyka rozwoju zapalenia oraz włóknienia wątroby.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.