Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jak najmniej mleka

Udostępnij:
O tym dlaczego nie powinno się pić mleka ani jeść przetworów mlecznych oraz o tajemnicach zdrowego odżywiania mówi dr n med. Joanna Waniek, specjalista psychiatrii z Poradni Zdrowia Psychicznego CSK MSW w Warszawie.
-Pani doktor ostatnio wiele się mówi na temat zdrowego odżywiania. Czy słusznie?
-Jak najbardziej. Zarówno niedobory pokarmowe jak i przejadanie się mogą być przyczyną wielu dolegliwości. Już wiadomo, że obniżając poziom cholesterolu stymulujemy układ immunologiczny. Hipokrates powiedział , że „śmierć czai się w jelitach” a angielski lekarz z XVI w Tomas Maffet napisał, że „własnymi zębami kopiemy sobie grób”. Brakuje jeszcze bezpośrednich dowodów naukowych na to, że niewłaściwe odżywianie się powoduje zaburzenia psychiczne, ale są pewne doniesienia na ten temat. Przykładem może być zespół jelita nadwrażliwego czy stanów zapalnych jelit gdzie obserwuje się wpływ jelitowej flory bakteryjnej na ośrodkowy układ nerwowy w postaci tzw. osi jelitowo-mózgowej. Obok dolegliwości gastroenterologicznych obserwuje się stany depresyjne i lęk Niewłaściwe odżywianie się może przyczyniać się do zaburzeń poznawczych, wpływać na poziom agresji.

-Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?

-Głównym błędem jest niejedzenie śniadania. W dalszym ciągu aktualne jest powiedzenie: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj żebrakowi. Podstawową zasadą w żywieniu jest to, że produkty powinny być świeże, naturalne, niekonserwowane. Ilustruje to tzw. piramida zdrowia. Najwięcej w diecie powinno być ziaren, pestek, ciemnego pieczywa, kasz, jarzyn oraz owoców. W następnej kolejności są ryby, nabiał / tu polecam sery owcze i kozie/a na samym końcu czerwone mięso, które powinno być spożywane jedynie kilka razy w miesiącu.

-Pani twierdzi, że nabiał jest szkodliwy.

-Tak. Zawarta w krowim mleku kazeina ma właściwości alergizujące. Większość nowotworów bierze się z nadmiaru białka. Powołuję się na pracę T.C.Campbella „Nowoczesne zasady odżywiania” , która udowadnia, że dieta, w której jest przewaga białek zwierzęcych, a zwłaszcza nabiału krowiego prowadzi do nowotworów, choroby wieńcowej, różnych schorzeń układowych i osteoporozy. Niewiele osób wie, że kazeina to białko, z którego dawniej robiło się kleje. Było też składnikiem farb malarskich również do malowania fresków.

Warto wiedzieć, że nasze jelita mają ok.300 metrów kwadratowych powierzchni. Dla porównania nasza skóra to ok.2 metry kwadratowe, a powierzchnia oddechowa płuc wynosi 80 metrów kwadratowych. Mamy w jelitach ok.1 kg pożytecznych bakterii, które produkują witaminy z grupy B, obniżają poziom cholesterolu i stymulują układ immunologiczny.

Kazeina powoduje sklejanie powierzchni, utrudnia wchłanianie, zalega w jelitach. Dlatego radzę moim pacjentom całkowite wyeliminowanie mleka krowiego i jego przetworów z diety. Dieta powinna zawierać dużo kasz i produktów z dużą zawartością błonnika czyli jarzyn. Zaleganie w jelitach powoduje ponowne wchłanianie różnych zbędnych substancji w tym cholesterolu. Warto tu dodać, że najzdrowszą kaszą jest pochodząca z prosa kasza jaglana, która nie tylko alkalizuje kwaśne środowisko, ale ma właściwości przeciwzapalne. Mówi się ostatnio dużo na temat glutenu, mieszaniny białek występujących w ziarnach zbóż. Gluten również jest używany do wyrobu klejów. Dawniej sądzono, że jedynie u dzieci z nietolerancją glutenu może wywołać celiakię. Obecnie uważa się, że również osoby dorosłe mogą mieć objawy uczulenia i stany zapalne z powodu glutenu. Dlatego lepiej jeść więcej produktów z mąki razowej niż białej.

-Czy nasze szpitale tak żywią?
-Nie. Dalej na śniadanie w wielu z nich jest zupa mleczna. Można zastąpić mleko płatkami owsianymi z bakaliami na wodzie. Sądzę jednak, że szpitale nie maja na to pieniędzy , a pacjenci mogą o siebie zadbać po wypisie w domu. Próbuję o tym rozmawiać i zachęcać do zmiany diety. Myślę, że do wielu lekarzy i dietetyków jeszcze nie trafiły informacje o szkodliwych właściwościach nabiału krowiego. W osteoporozie zalecają dietę mleczną, tymczasem taka powoduje wypłukiwanie wapnia z kości.

Na zakończenie muszę wspomnieć o zaburzeniu, które nazywa się ortoreksja i oznacza obsesyjne przestrzeganie zdrowej żywności. To jest rodzaj uzależnienia. Taka osoba rezygnuje z wielu przyjemności, kontaktów towarzyskich, żeby nie zaniedbać diety. Przed tym przestrzegam. Jedzenie powinno też sprawiać przyjemność.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.