Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jakość życia pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu chorób trzustki – praca poglądowa

Udostępnij:
Choroby trzustki znacząco obniżają jakość życia pacjentów poprzez uporczywe dolegliwości bólowe, częste hospitalizacje, a co za tym idzie – uniemożliwiają normalne funkcjonowanie chorego. We wszystkich tych schorzeniach długi czas hospitalizacji, wysokie koszty leczenia wiążą się często z koniecznością wielokrotnych interwencji chirurgicznych, stosowania celowanej antybiotykoterapii, żywienia parenteralnego, zaangażowania w proces leczenia zespołu interdyscyplinarnego. Czynniki te powodują, że grupa pacjentów ze schorzeniami trzustki wymaga szczególnie wnikliwej analizy pod kątem oceny wielkości poniesionych nakładów do spodziewanych efektów leczenia.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.