Konferencja naukowa wyłącznie dla aktywnych zawodowo dietetyków
Autor: Bartłomiej Leśniewski
Data: 07.11.2012
Źródło: www.celiakia.pl
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki Oddział Warszawa zapraszają na bezpłatną konferencję szkoleniową wyłącznie dla aktywnych zawodowo dietetyków poświęconą diecie bezglutenowej.
Spotkanie odbędzie się 1 grudnia (sobota) 2012 do Auli 3 budynku nr 32 Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW (ul. Nowoursynowska 159c, Warszawa). Ilość miejsc jest ograniczona. Wstęp na konferencję wyłącznie za imiennymi zaproszeniami. Zgłaszanie drogą mailową na adres: p.sabak@celiakia.pl.
Program konferencji:
9.15 – 10.00 rejestracja
10.10 – 10.20 powitanie
10.20 – 11.00 „ABC diety bezglutenowej i najczęstsze pytania pacjentów” dr Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW
11.00 – 11.30 „Dieta bezglutenowa w praktyce – producenci żywności, wykaz produktów bezglutenowych, program MENU BEZ GLUTENU” – mgr Grażyna Konińska, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
11.30 – 12.00 – dyskusja, pytania
12.00 – 12.30 – przerwa kawowa połączona z degustacją produktów bezglutenowych
12.30 – 13.00 – „Niedobory przy długotrwałym stosowaniu diety bezglutenowej” mgr inż. Joanna Kulka, Katedra Dietetyki , SGGW
13.00 – 13.20 – „Amarantus – poznajmy nową roślinę” – dr Marek Kubara, firma Ekoprodukt
13.20 – 14.00 – przerwa – degustacja makaronów bezglutenowych
14.00 – 14.20 – „Gdy celiakii towarzyszy inna choroba: celiakia i cukrzyca” – mgr Urszula Grochowska, Dziecięcy Szpital Kliniczny, ul. Działdowska, Warszawa
14.20 – 14.50 – „Owies w diecie bezglutenowej” – dr Ewa Lange, Katedra Dietetyki, SGGW
14.50 – 15.50 – pytania, dyskusja
16.00 zakończenie konferencji, wręczenie certyfikatów
Program konferencji:
9.15 – 10.00 rejestracja
10.10 – 10.20 powitanie
10.20 – 11.00 „ABC diety bezglutenowej i najczęstsze pytania pacjentów” dr Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW
11.00 – 11.30 „Dieta bezglutenowa w praktyce – producenci żywności, wykaz produktów bezglutenowych, program MENU BEZ GLUTENU” – mgr Grażyna Konińska, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
11.30 – 12.00 – dyskusja, pytania
12.00 – 12.30 – przerwa kawowa połączona z degustacją produktów bezglutenowych
12.30 – 13.00 – „Niedobory przy długotrwałym stosowaniu diety bezglutenowej” mgr inż. Joanna Kulka, Katedra Dietetyki , SGGW
13.00 – 13.20 – „Amarantus – poznajmy nową roślinę” – dr Marek Kubara, firma Ekoprodukt
13.20 – 14.00 – przerwa – degustacja makaronów bezglutenowych
14.00 – 14.20 – „Gdy celiakii towarzyszy inna choroba: celiakia i cukrzyca” – mgr Urszula Grochowska, Dziecięcy Szpital Kliniczny, ul. Działdowska, Warszawa
14.20 – 14.50 – „Owies w diecie bezglutenowej” – dr Ewa Lange, Katedra Dietetyki, SGGW
14.50 – 15.50 – pytania, dyskusja
16.00 zakończenie konferencji, wręczenie certyfikatów