Specjalizacje, Kategorie, Działy

Kwas masłowy w zapaleniach jelit

Udostępnij:
Kwas masłowy jest substancją produkowaną naturalnie przez bakterie występujące w okrężnicy, z tego też powodu poczyniono wiele badań nad jego wykorzystaniem w zapobieganiu chorobom jelit oraz ich leczeniu. Z uwagi na niekorzystne właściwości fizykochemiczne kwasu masłowego w badaniach klinicznych oraz w praktyce zastosowanie znalazły jego sole, zwłaszcza maślan sodu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.