Łódź: Rusza cykl spotkań dla osób z celiakią
Autor: Kamila Gębska
Data: 18.07.2013
Źródło: celiakia.pl, KG
Działy:
Varia
Aktualności
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pomagające osobom na diecie bezglutenowej oraz prowadzące wszechstronne działania na rzecz polskich bezglutenowców i ich rodzin zaprasza na cykl spotkań poświęconych odżywianiu bez glutenu – „W te pędy po zdrowie, bez glutenu!” Pierwsze odbędzie się w sobotę (27 lipca) w Łodzi przy ul. Traugutta 14.
Celiakia polega na nieprawidłowej reakcji na gluten tj. białko wielu zbóż i prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. W wyniku tego dochodzi do zaburzeń wchłaniania. Cierpi na nią przynajmniej 1 proc. populacji w Polsce. Schorzenie objawia się m.in. bólami brzucha, biegunkami, wzdęciami, u dzieci małą masą ciała bądź opóźnieniem wzrastania. Pacjenci z tą chorobą muszą przestrzegać niezwykle restrykcyjnej diety bezglutenowej.
Podczas pierwszego spotkania otwierającego cykl spotkań o odżywianiu “W te pędy po zdrowie, bez glutenu!” (27 lipca o godzinie 17.00 w restauracji “W te pędy” w Łodzi, przy ul. Traugutta 14) mowa będzie o diecie bezglutenowej,
„Będzie też można próbować bezglutenowych smakołyków i kreować pomysły jak zmienić rzeczywistość naszego miasta na korzyść osób będących na diecie” – informuje Stowarzyszenie.
Zaproszonymi gośćmi są: Magdalena Kubik - dietetyk, Kamil Stranz - członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Magdalena Weigel szef Kuchni “W te pędy”.
Spotkanie jest bezpłatne, ale liczba miejsc jest ograniczona. Pierwszeństwo mają członkowie Stowarzyszenia. Chętni proszeni są o kontakt: lodzbezglutenowo@gmail.com
Podczas pierwszego spotkania otwierającego cykl spotkań o odżywianiu “W te pędy po zdrowie, bez glutenu!” (27 lipca o godzinie 17.00 w restauracji “W te pędy” w Łodzi, przy ul. Traugutta 14) mowa będzie o diecie bezglutenowej,
„Będzie też można próbować bezglutenowych smakołyków i kreować pomysły jak zmienić rzeczywistość naszego miasta na korzyść osób będących na diecie” – informuje Stowarzyszenie.
Zaproszonymi gośćmi są: Magdalena Kubik - dietetyk, Kamil Stranz - członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Magdalena Weigel szef Kuchni “W te pędy”.
Spotkanie jest bezpłatne, ale liczba miejsc jest ograniczona. Pierwszeństwo mają członkowie Stowarzyszenia. Chętni proszeni są o kontakt: lodzbezglutenowo@gmail.com