123RF
Mikrobiota jelitowa wpływa na skuteczność szczepień przeciwko SARS-CoV-2
Tagi: | mikrobiota, COVID-19 |
Bardzo ważne dane z „Gut” – okazuje się, że mikrobiota jelitowa wpływa na odpowiedź immunologiczną na szczepienie przeciwko SARS-CoV-2.
Jelita to narząd o ogromnej powierzchni, która stanowi siedlisko dla licznych szczepów bakterii. Można zaryzykować stwierdzenie, że żyjemy w „erze mikrobioty”, gdyż liczba badań jest ogromna i stale rośnie, a z kolei coraz większy zasób wiedzy wyznacza kierunki, w których warto podążać. Cel jest jeden – zrozumieć i wykorzystać w praktyce klinicznej. Taki właśnie typ badania przedstawili naukowcy z Uniwersytetu w Hongkongu.
Dokonali oni identyfikacji szczepów bakteryjnych w próbkach kału u 138 pacjentów zaszczepionych przeciwko SARS-CoV-2 – pierwszą pobrano przed zaszczepieniem, drugą miesiąc po podaniu drugiej dawki. Wśród uczestników 37 osób otrzymało CoronaVac (chińska szczepionka inaktywowana), a 101 osób BNT162b2 (dobrze znany jako Comirnaty, szczepionka mRNA).
Wykazano istotnie niższą odpowiedź immunologiczną u biorców CoronaVac niż szczepionki BNT162b2. Odsetek Bifidobacterium adolescentis okazał się istotnie wyższy u pacjentów z wysokim poziomem przeciwciał neutralizujących u pacjentów zaszczepionych CoronaVac, a ich wyjściowy mikrobiom jelitowy był wzbogacony o szlaki związane z metabolizmem węglowodanów. Poziom przeciwciał po podaniu Comirnaty wykazał dodatnią korelację z całkowitą liczebnością bakterii posiadających wicie i fimbrie, w tym głównie Roseburia faecis. Obfity wzrost Prevotella copri i dwóch gatunków Megamonas charakteryzowała osoby z mniejszą liczbą działań niepożądanych po zastosowaniu którejkolwiek ze szczepionek, co wskazuje, że bakterie te mogą odgrywać rolę przeciwzapalną w odpowiedzi immunologicznej gospodarza.
Z pewnością potrzebna jest większa liczba badań, które objęłyby większą populację, jednak wykazano, że w modyfikacji mikrobioty (w kontekście skuteczności szczepień przeciwko SARS-CoV-2) tkwi ogromny potencjał. Choroba nie odeszła w zapomnienie, najprawdopodobniej zostanie już z nami, warto zatem uzbroić się w wiedzę niezbędną do jak najskuteczniejszej prewencji.
Opracowanie: lek. Damian Matusiak
Dokonali oni identyfikacji szczepów bakteryjnych w próbkach kału u 138 pacjentów zaszczepionych przeciwko SARS-CoV-2 – pierwszą pobrano przed zaszczepieniem, drugą miesiąc po podaniu drugiej dawki. Wśród uczestników 37 osób otrzymało CoronaVac (chińska szczepionka inaktywowana), a 101 osób BNT162b2 (dobrze znany jako Comirnaty, szczepionka mRNA).
Wykazano istotnie niższą odpowiedź immunologiczną u biorców CoronaVac niż szczepionki BNT162b2. Odsetek Bifidobacterium adolescentis okazał się istotnie wyższy u pacjentów z wysokim poziomem przeciwciał neutralizujących u pacjentów zaszczepionych CoronaVac, a ich wyjściowy mikrobiom jelitowy był wzbogacony o szlaki związane z metabolizmem węglowodanów. Poziom przeciwciał po podaniu Comirnaty wykazał dodatnią korelację z całkowitą liczebnością bakterii posiadających wicie i fimbrie, w tym głównie Roseburia faecis. Obfity wzrost Prevotella copri i dwóch gatunków Megamonas charakteryzowała osoby z mniejszą liczbą działań niepożądanych po zastosowaniu którejkolwiek ze szczepionek, co wskazuje, że bakterie te mogą odgrywać rolę przeciwzapalną w odpowiedzi immunologicznej gospodarza.
Z pewnością potrzebna jest większa liczba badań, które objęłyby większą populację, jednak wykazano, że w modyfikacji mikrobioty (w kontekście skuteczności szczepień przeciwko SARS-CoV-2) tkwi ogromny potencjał. Choroba nie odeszła w zapomnienie, najprawdopodobniej zostanie już z nami, warto zatem uzbroić się w wiedzę niezbędną do jak najskuteczniejszej prewencji.
Opracowanie: lek. Damian Matusiak