Ogórki kiszone - naturalny probiotyk
Autor: Alicja Kostecka
Data: 28.06.2019
Źródło: PPOZ
- Warto pamiętać, że oprócz walorów smakowych ogórki kiszone to bogate źródło wartości odżywczych, witamin i naturalny probiotyk, wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wzmacniający układ odpornościowy - mówi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Zalety ogórków kiszonych doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie, a w kolejnych wiekach potrawa ta rozpowszechniła się w całej Europie. Dziś kojarzy się najbardziej z kuchnią Europy Środkowej i Wschodniej, czyli z Niemcami i Polską, gdzie przyrządzanie ogórkowych kiszonek jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Już latem w wielu domach półki w spiżarniach uginają się pod ciężarem słojów, słoików, kamionkowych garnków (dawniej do kiszenia ogórków chętnie używano brzozowych lub dębowych beczek, rzekomo podnoszących walory smakowe otrzymanej kiszonki). Zamknięte czekają do jesieni i zimy, aby po otwarciu nie tylko zachwycić smakiem, ale przede wszystkim dostarczyć organizmowi solidnej dawki zdrowia i energii!
... - Ogórki kiszone otrzymuje się w procesie fermentacji mlekowej. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego stają się naturalnym probiotykiem, czyli pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i jelit. Wspomagają trawienie i wchłanianie (sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych), oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, wzmacniają odporność organizmu. Obecny w kiszonkach błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej. Osoby będące na diecie z pewnością docenią też to, że ogórki kiszone są niskokaloryczne (średni ogórek zawiera około 10 kalorii). Dodatkowo to bogate źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witaminy C, A (korzystnie wpływa na wzrok) oraz witamin z grupy B - wymienia Bożena Janicka.
Lista właściwości zdrowotnych ogórków kiszonych jest bardzo długa: obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają migrenom, działają antystresowo, a sok z kiszonych ogórków to sprawdzone lekarstwo na kaca.
…- Zachęcamy do kiszenia ogórków i robienia zapasów na zimę, gdy dostęp do warzyw jest ograniczony, a aura sprzyja spadkowi odporności. Moc zdrowia zawarta w jednym niewielkim słoiczku jest nie do przecenienia. Nie bez znaczenia są też przyprawy dodawane do kiszenia ogórków: chrzan, marchew, koper, ziele angielskie, jagody jałowca, estragon, gorczyca, czy czosnek - podkreślają lekarze PPOZ.
Uwaga - jedynym minusem kiszonych ogórków jest zawartość soli, którą powinny unikać osoby z nadciśnieniem oraz będące na diecie niskosodowej.
... - Ogórki kiszone otrzymuje się w procesie fermentacji mlekowej. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego stają się naturalnym probiotykiem, czyli pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i jelit. Wspomagają trawienie i wchłanianie (sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych), oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, wzmacniają odporność organizmu. Obecny w kiszonkach błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej. Osoby będące na diecie z pewnością docenią też to, że ogórki kiszone są niskokaloryczne (średni ogórek zawiera około 10 kalorii). Dodatkowo to bogate źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witaminy C, A (korzystnie wpływa na wzrok) oraz witamin z grupy B - wymienia Bożena Janicka.
Lista właściwości zdrowotnych ogórków kiszonych jest bardzo długa: obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają migrenom, działają antystresowo, a sok z kiszonych ogórków to sprawdzone lekarstwo na kaca.
…- Zachęcamy do kiszenia ogórków i robienia zapasów na zimę, gdy dostęp do warzyw jest ograniczony, a aura sprzyja spadkowi odporności. Moc zdrowia zawarta w jednym niewielkim słoiczku jest nie do przecenienia. Nie bez znaczenia są też przyprawy dodawane do kiszenia ogórków: chrzan, marchew, koper, ziele angielskie, jagody jałowca, estragon, gorczyca, czy czosnek - podkreślają lekarze PPOZ.
Uwaga - jedynym minusem kiszonych ogórków jest zawartość soli, którą powinny unikać osoby z nadciśnieniem oraz będące na diecie niskosodowej.