123RF
Picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko raka przełyku
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 09.11.2021
Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, International Journal of Cancer: „A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma”.
Tagi: | herbata, Iran, płaskonabłonkowy rak przełyku |
Opublikowane do tej pory badania wskazywały, że picie gorącej herbaty może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przełyku, nie było jednak prospektywnych badań w tym kierunku. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” sprawdzono wpływ temperatury herbaty na ryzyko raka przełyku.
Badanie przeprowadzono w północnym Iranie, wzięło w nim udział ponad 50 tysięcy osób w wieku od 40 do 75 lat. Na początku ustalano temperaturę herbaty, jaką z reguły spożywali uczestnicy badania. W czasie trwającej średnio 10 lat obserwacji rozpoznano 317 przypadków płaskonabłonkowego raka przełyku.
Zauważono, że osoby pijące więcej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C dziennie miały o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku niż osoby pijące ten napój o temperaturze mniejszej niż 60 st. C. Osoby spożywające mniej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C. miały ryzyko raka przełyku porównywalne z osobami pijącymi herbatę o temperaturze poniżej 60 st. C.
Zauważono, że osoby pijące więcej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C dziennie miały o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku niż osoby pijące ten napój o temperaturze mniejszej niż 60 st. C. Osoby spożywające mniej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C. miały ryzyko raka przełyku porównywalne z osobami pijącymi herbatę o temperaturze poniżej 60 st. C.