Specjalizacje, Kategorie, Działy

Probiotyki zmniejszają ryzyko biegunki spowodowanej przez antybiotyki?

Udostępnij:
Jak wynika z wyników badań opublikowanych w „The Cochrane Library” probiotyczne suplementy mogą zapobiec lub zmniejszyć ryzyko biegunki spowodowanej przez antybiotyki.
Naukowcy z Cochrane Collaboration wskazują, że przyjmowanie probiotyków obok antybiotyków może zapobiec tym kłopotliwym efektom ubocznym. Antybiotyki kolidują bowiem z pożytecznymi bakteriami jelit ale i mogą powodować namnażanie C. difficile. W efekcie niektórzy pacjenci, którzy mają C difficile nie mają żadnych objawów, podczas gdy inni są dotknięci biegunką lub zapaleniem jelita grubego. Teraz okazuje się, że „dobre bakterie" lub drożdże występujące w artykułach spożywczych i suplementach probiotycznych mogą zaoferować bezpieczną, niedrogą metodę, aby biegunkom wynikającym z C. difficile. Autorzy zwracają uwagę na to istotne stwierdzenie, ponieważ ten rodzaj biegunki jest bardzo kosztowny w leczeniu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.