Specjalizacje, Kategorie, Działy

Problemy żywieniowe pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

Udostępnij:
Mimo postępu, jaki dokonał się w ostatnich latach w medycynie, zaburzenia stanu odżywienia stanowią nadal poważny problem kliniczny w grupie chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ), tj. na chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG). Nie istnieje ujednolicony protokół żywieniowy dla osób z NChZJ, a postępowanie dietetyczne zależy od doświadczenia lekarza i jest dostosowywane do okresu choroby. Z powodu bardziej fizjologicznej drogi podania, mniejszej liczby powikłań i mniejszych kosztów, stosowanie żywienia dojelitowego jest preferowane w porównaniu z żywieniem pozajelitowym, typowo zarezerwowanym dla pacjentów z przeciwwskazaniami lub nietolerancją żywienia dojelitowego.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.