Prof. Leszek Paradowski: Nie dajmy się zwieść negatywnym przekazom na temat glutenu
Autor: Marta Koblańska
Data: 19.10.2018
Źródło: MK
Tagi: | prof. Leszek Paradowski |
Gluten zawsze należy wykluczyć w przypadku celiakii objawowej, ale bez diagnostyki w tym kierunku nie warto słuchać dietetyków, którzy radzą pozbyć się glutenu - mówi prof. Leszek Paradowski z Uniwersytetu Medycznego we Wrocłąwiu.
Pszenica obecna jest w pożywieniu od wielu tysięcy lat i przyczynia się do określonej flory bakteryjnej w jelitach. Rzadko mamy do czynienia z problemami natury medycznej. Najlepiej sprzedającymi się książkami są poradniki dietetyczne, a prezentowane w nich są często sprzeczne poglądy.
- Nieuzasadnione jest przypisywanie wszystkich nieszczęść świata glutenowi - mówi prof. Leszek Paradowski. - Za pszenicą przemawia zawartość witamin i minerałów. Jeśli jej się pozbywamy to sobie szkodzimy. Gluten zmniejsza o kilkanaście procent ryzyko cukrzycy - dodaje.
Rozmowa Marty Koblańskiej z Leszkiem Paradowskim do obejrzenia poniżej:
- Nieuzasadnione jest przypisywanie wszystkich nieszczęść świata glutenowi - mówi prof. Leszek Paradowski. - Za pszenicą przemawia zawartość witamin i minerałów. Jeśli jej się pozbywamy to sobie szkodzimy. Gluten zmniejsza o kilkanaście procent ryzyko cukrzycy - dodaje.
Rozmowa Marty Koblańskiej z Leszkiem Paradowskim do obejrzenia poniżej:
PTMR 18 - Leszek Paradowski from Termedia Videos on Vimeo.