Sezonowość występowania eozynofilii przełykowej oraz eozynofilowego zapalenia przełyku
Autor: Andrzej Kordas
Data: 09.09.2015
Źródło: Seasonal variation in detection of oesophageal eosinophilia and eosinophilic oesophagitis; E. T. Jensen, N. D. ShahK. Hoffman, A. Sonnenberg, R. M. Genta, E. S. Dellon; Alimentary Pharmacology & Therapeuticsl Volume 42, Issue 4, pages 461–469, August 2015
Dotychczas przeprowadzone badania dostarczają sprzecznych danych na temat sezonowości występowania eozynofilowego zapalenia przełyku. E. T. Jensen i wsp. zaprojektowali badanie mające na celu ocenę sezonowości występowania eozynofilii przełykowej oraz eozynofilowego zapalenia przełyku w Stanach Zjednoczonych. Wyniki badania opublikowano na łamach Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Ogółem przeanalizowano dane 14 524 pacjentów, u których potwierdzono eozynofilię przełyku w badaniu biopsyjnym (≥15 eozynofilów w dużym polu widzenia). Grupę kontrolną stanowiło 90 459 pacjentów z prawidłowym wynikiem badania biopsyjnego. Przeprowadzona analiza wykazała, iż rozpoznanie eozynofilii przełyku stawiano najczęściej późną wiosną oraz w miesiącach letnich. Najczęściej eozynofilię przełyku rozpoznawano w czerwcu (aOR: 1.13; 95% CI: 1.03–1.24). Nasilenie eozynofilii przełyku (określane na podstawie liczby eozynofilów w dużym polu widzenia) również wykazywało powyższą sezonowość.
Analizując sezonowość występowania eozynofilowego zapalenia przełyku potwierdzono, iż podobnie jak eozynofilię przełyku, schorzenie to rozpoznawano najczęściej na przełomie wiosny i lata (przede wszystkim w czerwcu oraz lipcu).
Sezonowość występowania eozynofilii przełyku była najwyraźniej zaznaczona w strefach klimatu umiarkowanego oraz chłodnego.
Podsumowując, wykazano słabą, aczkolwiek znamienną sezonowość występowania eozynofilii przełyku oraz eozynofilowego zapalenia przełyku, które najczęściej rozpoznawano w miesiącach letnich. Wyniki badania dostarczają kolejnych argumentów potwierdzających hipotezę, iż dużą rolę w rozwoju powyższych schorzeń odgrywają alergeny powietrzne.
Analizując sezonowość występowania eozynofilowego zapalenia przełyku potwierdzono, iż podobnie jak eozynofilię przełyku, schorzenie to rozpoznawano najczęściej na przełomie wiosny i lata (przede wszystkim w czerwcu oraz lipcu).
Sezonowość występowania eozynofilii przełyku była najwyraźniej zaznaczona w strefach klimatu umiarkowanego oraz chłodnego.
Podsumowując, wykazano słabą, aczkolwiek znamienną sezonowość występowania eozynofilii przełyku oraz eozynofilowego zapalenia przełyku, które najczęściej rozpoznawano w miesiącach letnich. Wyniki badania dostarczają kolejnych argumentów potwierdzających hipotezę, iż dużą rolę w rozwoju powyższych schorzeń odgrywają alergeny powietrzne.