Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożycie kawy a ryzyko rozwoju gruczolaków jelita grubego

Udostępnij:
Ostatnie lata przyniosły nowe dane na temat właściwości przeciwnowotworowych kawy. Niewiele natomiast wiadomo, czy i jaki związek istnieje między spożywaniem tego popularnego napoju a rozwojem gruczolaków jelita grubego.
Na łamach International Journal of Cancer ukazały się wyniki ciekawego badania autorów japońskich z ośrodka w Tokio, w którym podjęto próbę oceny występowania takiej zależności. Grupę badana stanowili pacjenci, których poddano kolonoskopii w ramach badań przesiewowych, chorzy ci wypełniali także specjalnie skonstruowany kwestionariusz żywieniowy. W badaniu uczestniczyło 738 chorych, u których stwierdzono gruczolaka jelita grubego oraz 697 osób stanowiących grupę kontrolną. Przeprowadzono adekwatną analizę statystyczną.
Wykazano, że duże spożycie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju gruczolaków jelita grubego. Dotyczyło to przede wszystkim drobnych i pojedynczych polipów gruczołowych.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.