Spożycie kawy a ryzyko rozwoju gruczolaków jelita grubego
Autor: Katarzyna Bakalarska
Data: 23.12.2014
Źródło: Budhathoki S, Iwasaki M, Yamaji T, Sasazuki S, Tsugane S. Coffee intake and the risk of colorectal adenoma: The colorectal adenoma study in Tokyo. Int J Cancer. 2014 Dec 10. doi: 10.1002/ijc.29390. [Epub ahead of print]
Ostatnie lata przyniosły nowe dane na temat właściwości przeciwnowotworowych kawy. Niewiele natomiast wiadomo, czy i jaki związek istnieje między spożywaniem tego popularnego napoju a rozwojem gruczolaków jelita grubego.
Na łamach International Journal of Cancer ukazały się wyniki ciekawego badania autorów japońskich z ośrodka w Tokio, w którym podjęto próbę oceny występowania takiej zależności. Grupę badana stanowili pacjenci, których poddano kolonoskopii w ramach badań przesiewowych, chorzy ci wypełniali także specjalnie skonstruowany kwestionariusz żywieniowy. W badaniu uczestniczyło 738 chorych, u których stwierdzono gruczolaka jelita grubego oraz 697 osób stanowiących grupę kontrolną. Przeprowadzono adekwatną analizę statystyczną.
Wykazano, że duże spożycie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju gruczolaków jelita grubego. Dotyczyło to przede wszystkim drobnych i pojedynczych polipów gruczołowych.
Wykazano, że duże spożycie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju gruczolaków jelita grubego. Dotyczyło to przede wszystkim drobnych i pojedynczych polipów gruczołowych.