Spożycie witaminy C a ryzyko raka żołądka
Autor: Aleksandra Lang
Data: 19.07.2016
Źródło: Hoang BV i wsp. Effect of dietary vitamin C on gastric cancer risk in the Korean population. World J Gastroenterol 2016; 22: 6257-6267./AL
Na łamach czasopisma World Journal of Gastroenterology ukazała się ciekawa praca, pochodząca z Korei Południowej, w której podjęto próbę oceny, czy istnieje związek między spożyciem witaminy C i produktów bogatych w witaminę C a ryzykiem zachorowania na raka żołądka.
Badanie było rozszerzeniem dwóch koreańskich badań kliniczno-kontrolnych. Uwzględniono w nim 415 pacjentów z rozpoznanym rakiem żołądka oraz 830 z odpowiednio dobranej grupy kontrolnej. Analizowano dane demograficzne, a także dane dotyczące stylu życia – zwłaszcza dotyczące zwyczajów żywieniowych, posługując się odpowiednio zaprojektowanymi kwestionariuszami. Szczególną uwagę skupiono na spożyciu 33 produktów spożywczych o największej zawartości witaminy C, pokrywających ponad 80% źródeł witaminy C w spożywanych na co dzień pokarmach. Dodatkowo oceniano status zakażenia Helicobacter pylori na podstawie szybkiego testu ureazowego oraz oceny histopatologicznej.
Po skorygowaniu wyników o szereg danych demograficznych i epidemiologicznych, wykazano że im wyższe było spożycie witaminy C, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka. Takiego efektu nie potwierdzono po stratyfikacji grupy w zależności od płci badanych. Nie wykazano także ochronnego wpływu spożycia witaminy C u mężczyzn i kobiet zakażonych H. pylori. Jeśli chodzi o konkretne produkty spożywcze, omawiany ochronny wpływ spożycia witaminy C na ryzyko raka żołądka, wykazany w części analiz statystycznych, odnotowano w odniesieniu do spożycia kapusty, truskawek oraz bananów.
Autorzy konkludują, że spożycie witaminy C oraz produktów bogatych w tę witaminę może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka, ale konieczne są dalsze badania na większych grupach pacjentów, w celu potwierdzenia tej obserwacji.
Po skorygowaniu wyników o szereg danych demograficznych i epidemiologicznych, wykazano że im wyższe było spożycie witaminy C, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka. Takiego efektu nie potwierdzono po stratyfikacji grupy w zależności od płci badanych. Nie wykazano także ochronnego wpływu spożycia witaminy C u mężczyzn i kobiet zakażonych H. pylori. Jeśli chodzi o konkretne produkty spożywcze, omawiany ochronny wpływ spożycia witaminy C na ryzyko raka żołądka, wykazany w części analiz statystycznych, odnotowano w odniesieniu do spożycia kapusty, truskawek oraz bananów.
Autorzy konkludują, że spożycie witaminy C oraz produktów bogatych w tę witaminę może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka, ale konieczne są dalsze badania na większych grupach pacjentów, w celu potwierdzenia tej obserwacji.