Specjalizacje, Kategorie, Działy

Stan odżywienia a występowanie chorób czynnościowych przewodu pokarmowego

Udostępnij:
Na łamach czasopisma Alimentary Pharmacology and Therapeutics ukazały się wyniki badania, w którym autorzy na dużej grupie osób badanych podjęli próbę oceny, czy istnieje zależność między stanem odżywienia mierzonym indeksem masy ciała (ang. body mass index – BMI) a poszczególnymi chorobami czynnościowymi przewodu pokarmowego.
Na łamach czasopisma Alimentary Pharmacology and Therapeutics ukazały się wyniki badania, w którym autorzy na dużej grupie osób badanych podjęli próbę oceny, czy istnieje zależność między stanem odżywienia mierzonym indeksem masy ciała (ang. body mass index – BMI) a poszczególnymi chorobami czynnościowymi przewodu pokarmowego.
Grupę badaną stanowiło 35477 dorosłych uczestników badania kohortowego Nutrinet-Sante. Badani wypełniali kwestionariusze dotyczące danych antropometrycznych, socjodemograficznych oraz dotyczących stylu życia. Diagnozy zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego stawiano, opierając się na Kryteriach Rzymskich III. Analiza dotyczyła takich jednostek chorobowych, jak dyspepsja czynnościowa, zespół jelita drażliwego, zaparcie czynnościowe oraz biegunka czynnościowa.
W grupie badanej u co dziesiątej osoby współistniały co najmniej dwie jednostki chorobowe z grupy czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego. Na przykład dyspepsja czynnościowa współwystępowała u 23% badanych z zespołem jelita drażliwego i u 15% z zaparciem czynnościowym. Związek statystyczny między BMI a poszczególnymi chorobami był różny zależnie od płci. Okazało się, że u kobiet zarówno niedożywienie, jak i otyłość były powiązane z częstszym występowaniem dyspepsji czynnościowej. Występowanie biegunki czynnościowej było także statystycznie powiązane z wyższym BMI w grupie kobiet. Natomiast u mężczyzn wykazano negatywną zależność między BMI a występowaniem zespołu jelita drażliwego. Pozostałe zależności nie były istotne statystycznie.
Badanie wykazało więc, że choroby czynnościowe przewodu pokarmowego często współwystępują ze sobą, co przemawia za obecnością wspólnych mechanizmów patogenetycznych. Zależność między stanem odżywienia, mierzonym BMI, a występowaniem tych chorób wydaje się być różna w zależności od jednostki chorobowej a także płci chorych.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.