pixabay.com
Wpływ diety na mikroflorę jelitową i profile kwasów żółciowych
Autor: Alicja Wesołowska
Data: 17.07.2017
Źródło: Eurekalert.com/ ajp.amjpathol.org/ AW
Tagi: | zapalenie wątroby, dieta |
Myszy karmione dietą typową dla mieszkańców Zachodu, bogatą w tłuszcze i cukry, chorują na zapalenie wątroby - donosi The Amercican Journal of Pathology. W modelu zwierzęcym najbardziej narażone były samce zwierząt, które pozbawione były receptora farnezoidowego x (FXR).
To jedno z pierwszych badań, które bada wpływ diety zarówno na mikrobiom jelitowy, jak i na profile kwasów żółciowych. Naukowcy podzielili myszy początkowo na dwie grupy, w jednej z nich zdezaktywowali FXR. Następnie wprowadzili dietę: połowa zwierząt z każdej grupy przez 10 miesięcy karmiona była normalnie, a połowa – dietą typową dla społeczeństw zachodnich, bogatą w tłuszcze i cukry.
Dodatkowo wszystkie myszy (niezależnie od diety) ze zdezaktywowanym FXR, które miały podwyższony poziom limfocytów i neutrofili poddano terapii wankomycyną, polimyksyną b i Abx (ampicylina, neomycyna, metronidazol i wankomycyna).
Od zwierząt pobrano próbki i przeprowadzono analizę morfologiczną, analizę mikrobiomu i określono profil kwasów żółciowych.
Samce karmione dietą zachodnią (WD) i pozbawione FXR miały najpoważniejsze stłuszczenie wątroby. Wszystkie myszy bez FXR miały mniej bakterii Firmicutes i więcej proteobakterii, co dało się częściowo zniwelować działaniem Abx. Abx dodatkowo normalizowało poziom neutrofili i limfocytów wątrobowych u myszy karmionych standardowo, ale ten efekt nie zachodził u zwierząt pozbawionych FXR i karmionych WD.
Dopiero terapia polimyksyną b była w stanie zredukować poziom limfocytów wątrobowych u tych myszy.
Redukcji zapalenia wątroby spowodowanej antybiotykami towarzyszyło zmniejszenie poziomu wolnych kwasów żółciowych i wtórnych kwasów żółciowych oraz zmiany w mikrobiomie. Z danych wynika, że bakterie Lactococcis, Lactobacillus i Coprococcus chronią wątrobę przed stanami zapalnymi.
- To oczywiste, że brak równowagi we florze jelitowej i rozregulowanie syntezy kwasów żółciowych łączą się ze sobą i mają znaczny wpływ na powstawanie stanów zapalnych wątroby – ocenia na portalu Eurekalert.com prof. Yu-Jui Yvonne Wan, prowadząca badanie. – To może mieć przełożenie na poszukiwanie leków, które zwalczają stany zapalne wątroby lub zapobiegają im.
Dodatkowo wszystkie myszy (niezależnie od diety) ze zdezaktywowanym FXR, które miały podwyższony poziom limfocytów i neutrofili poddano terapii wankomycyną, polimyksyną b i Abx (ampicylina, neomycyna, metronidazol i wankomycyna).
Od zwierząt pobrano próbki i przeprowadzono analizę morfologiczną, analizę mikrobiomu i określono profil kwasów żółciowych.
Samce karmione dietą zachodnią (WD) i pozbawione FXR miały najpoważniejsze stłuszczenie wątroby. Wszystkie myszy bez FXR miały mniej bakterii Firmicutes i więcej proteobakterii, co dało się częściowo zniwelować działaniem Abx. Abx dodatkowo normalizowało poziom neutrofili i limfocytów wątrobowych u myszy karmionych standardowo, ale ten efekt nie zachodził u zwierząt pozbawionych FXR i karmionych WD.
Dopiero terapia polimyksyną b była w stanie zredukować poziom limfocytów wątrobowych u tych myszy.
Redukcji zapalenia wątroby spowodowanej antybiotykami towarzyszyło zmniejszenie poziomu wolnych kwasów żółciowych i wtórnych kwasów żółciowych oraz zmiany w mikrobiomie. Z danych wynika, że bakterie Lactococcis, Lactobacillus i Coprococcus chronią wątrobę przed stanami zapalnymi.
- To oczywiste, że brak równowagi we florze jelitowej i rozregulowanie syntezy kwasów żółciowych łączą się ze sobą i mają znaczny wpływ na powstawanie stanów zapalnych wątroby – ocenia na portalu Eurekalert.com prof. Yu-Jui Yvonne Wan, prowadząca badanie. – To może mieć przełożenie na poszukiwanie leków, które zwalczają stany zapalne wątroby lub zapobiegają im.