Specjalizacje, Kategorie, Działy

Wyniki badań: gluten w mące, która powinna być bezglutenowa

Udostępnij:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadziło badanie produktów bezglutonowych. W przypadku jednej z firm wykryto gluten w mące sprzedawanej jako bezglutenowa. To groźne dla pacjentów.
Stowarzyszenie przprowadziło badania w laboratorium Nuscana. -Przebadaliśmy kilka różnych grup produktów. Pierwsza grupa to produkty od specjalistycznych producentów żywności bezglutenowej. Zbadaliśmy po jednym produkcie firm: Bezgluten, Balviten, Celiko, Ultraeuropa i Glutenex. O ile produkty pierwszych czterech firm były w „bezglutenowym” porządku, czyli zawierały poniżej 20 ppm, to z dużym zaskoczeniem przyjęliśmy wynik mąki kukurydzianej firmy Glutenex – powyżej 80 ppm! - informuje Stowarzyszenie.

Laboratorium poproszono o doprecyzowane tego wyniku. Okazało się, że „Mąka kukurydziana bezglutenowa” (nr partii 09.05.12 2925) zawiera 184,4 ppm glutenu! Jest to znaczne przekroczenie dopuszczalnej wartości 20 ppm dla produktu bezglutenowego (rozporządzenie WE 41/2009). -W tej sytuacji zgłosiliśmy ten fakt do właściwych inspekcji z prośbą o pilną interwencję - pisze www.celiakia.pl .

Pozostałe zbadane produkty były w porządku, glutenu nie stwierdzono.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.