Specjalizacje, Kategorie, Działy
X MZ

Założenia ustawy o zawodzie dietetyka

Udostępnij:

Minister zdrowia Izabela Leszczyna spotkała się 4 lipca z Polskim Towarzystwem Dietetyki. Omówiono postulat powołania samorządu dietetyków w celu zwiększenia nadzoru nad prawidłowym wykonywaniem czynności zawodowych i poprawy bezpieczeństwa pacjentów.

Jak informuje resort zdrowia w mediach społecznościowych, doszło do ważnego spotkania minister zdrowia z przedstawicielami dietetyków.

Członkowie towarzystwa przedstawili założenia ustawy o zawodzie dietetyka oraz proponowanych standardach kształcenia.

Ministerstwo Zdrowia uznaje dietetyków zatrudnionych w podmiotach leczniczych i wykonujących czynności zawodowe w zakresie planowania diety, prowadzenia konsultacji dietetycznych oraz udzielania porad edukacyjnych w ramach świadczeń gwarantowanych za osoby wykonujące zawód medyczny.

W świetle rosnących problemów z nadwagą i otylością dotyczących zarówno dzieci, jak i dorosłych, wciąż rosnącej liczby osób chorych na cukrzycę i inne choroby dietozależne  dietetycy powinni odgrywać coraz ważniejszą rolę w polskiej ochronie zdrowia. Jak mówią eksperci, najważniejsza jest edukacja i profilaktyka, a do takiej zaliczyć powinno się świadome odżywianie.

Menedzer Zdrowia twitter

 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.