Cukrzyca ciążowa obniża jakość mleka matki
Autor: Alicja Kostecka
Data: 01.04.2019
Źródło: DM/www.nature.com/articles/s41372-019-0362-5
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | cukrzyca ciążowa, laktacja |
Cukrzyca ciążowa dotyka około 13% kobiet w ciąży. Schorzenie to obniża jakość życia u dotkniętych nią kobiet i niesie za sobą zwiększone ryzyko cięcia cesarskiego, nadciśnienia w ciąży, stanu przedrzucawkowego i cukrzycy typu 2. U niemowląt z kolei wiąże się z makrosomią, hipoglikemią noworodków i zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. Po porodzie nadchodzi niezwykle ważny czas karmienia piersią, w którym rozwój dziecka jest uzależniony od dostępności i jakości mleka matki.
Naukowcy z Tel Aviv Sourasky Medical Center zbadali, czy cukrzyca ciążowa istotnie wpływa na zawartość makroelementów (tłuszczu, laktozy i białka) w i kaloryczność ludzkiego mleka. Do badania zakwalifikowano sześćdziesiąt dwie matki karmiące (31 z rozpoznanym GDM, 31 bez GDM); każda z uczestniczek dostarczyła 3 próbki mleka z osobnych pobrań (w ciągu 72 godzin po porodzie, po 7 i 14 dniach laktacji). Obie badane grupy nie różniły się istotnie pod względem wieku, masy ciała, wzrostu, stosowanej diety, przyrostu masy ciała w ciąży i masy urodzeniowej noworodków.
Analizy próbek wykazały, że mleko matek z grup badawczej i kontrolnej nie różniły się istotnie pod względem zawartości makroskładników 72 godziny i 7 dni po porodzie (p=0,07). Próbki z 14. dnia laktacji okazały się istotnie bogatsze w tłuszcze (tak niezbędne rozwijającemu się ośrodkowemu układowi nerwowemu) i laktozę u kobiet bez cukrzycy ciążowej (p<0,02). Badanie wykazuje potencjalną szkodliwość cukrzycy ciążowej także w trakcie laktacji, brakuje jednak dłuższego okresu obserwacji, by wyciągnąć dalej idące wnioski.
Warto pamiętać, że znanymi czynnikami ryzyka cukrzycy ciążowej są wiek ≥35 lat, nadwaga lub otyłość, nadmierny przyrost masy ciała w ciąży (często u kobiet z nadwagą i otyłością), cukrzyca w wywiadzie rodzinnym, niski wzrost (<1,50 m), wielowodzie, nadciśnienie lub stan przedrzucawkowy, historia nawracających poronień, GDM podczas wcześniejszych ciąż i zespół policystycznych jajników; jak widać części z nich można uniknąć odpowiednio przygotowując się do zajścia w ciążę.
Analizy próbek wykazały, że mleko matek z grup badawczej i kontrolnej nie różniły się istotnie pod względem zawartości makroskładników 72 godziny i 7 dni po porodzie (p=0,07). Próbki z 14. dnia laktacji okazały się istotnie bogatsze w tłuszcze (tak niezbędne rozwijającemu się ośrodkowemu układowi nerwowemu) i laktozę u kobiet bez cukrzycy ciążowej (p<0,02). Badanie wykazuje potencjalną szkodliwość cukrzycy ciążowej także w trakcie laktacji, brakuje jednak dłuższego okresu obserwacji, by wyciągnąć dalej idące wnioski.
Warto pamiętać, że znanymi czynnikami ryzyka cukrzycy ciążowej są wiek ≥35 lat, nadwaga lub otyłość, nadmierny przyrost masy ciała w ciąży (często u kobiet z nadwagą i otyłością), cukrzyca w wywiadzie rodzinnym, niski wzrost (<1,50 m), wielowodzie, nadciśnienie lub stan przedrzucawkowy, historia nawracających poronień, GDM podczas wcześniejszych ciąż i zespół policystycznych jajników; jak widać części z nich można uniknąć odpowiednio przygotowując się do zajścia w ciążę.